20 Mart 2008 Perşembe

OKULLARDAKİ TARİH ŞERİTLERİ

Tarih,insanoğlunun var oluşundan bu güne kadar olan olayları inceleyen bilim dalı olarak tanımlanır.Her bilim dalının bir seyir defteri olduğu gibi tarih için de bir seyir defteri tutmak ,onun gidiş yönünü,rotasını görmek gerek.Biz öğretmenler bu geçmiş rotayı okullarımızda tarih şeritleri ile görüntülüyoruz.Ancak okullarda kullanmakta olduğumuz tarih şeritleri ne kadar doğru.Gerçeği yansıtıyor mu?Bu konuda düşünülmesi ve doğru tarih şeridinin bulunup öğrencilere anlatılması gerektiği düşüncesindeyiz.
Her milletin bir tarihi var.İyisi ile kötüsü ile milletler tarihlerini kabul etmek zorunda.İyisinden örnek alıp,kötüsünden ders çıkararak.Doğruları çocuklarımıza sağlıklı yollardan öğretmek zorundayız.Sadece bize dikte ettirileni değil,kendi yorum ve düşüncelerimizle eleştirel bakarak,aklımızı kullanarak ve bilimsel düşünerek olayları değerlendirmeliyiz.Sınıf öğretmenliği yaptığım yıllar boyunca üzerinde düşündüğüm bir konu da tarih şeritleri olmuştur.
Bizim şu anda okullarımızda kullandığımız tarih şeridinde zaman çizelgesi özellikle bizim kendi tarihimiz dışındaki milletlerin tarih çizgisini temel alan bir yaklaşımla düzenlenmiştir.Bazan öyle durumlar vardır ki belki bizim tarihimizle hiç ilgisi olmadığı halde şeridimizin temelini oluşturuyor.Bu yaklaşımın en çarpıcı örneği çağ kavramıdır.
Çağ’lar bizim tarihimiz açısından ele alınmayınca anlamları da ona göre oluyor.Avrupa tarihinin temel alınarak oluşturulduğu bir tarih şeridinde Türk tarihi açısından yanlış bakış açıları oluşuyor.Örnek olarak orta çağ’ı ele alırsak,bu çağda avrupa karanlık bir dönem geçiriyordu.İnsanlığın yüz karası toplumsal olaylar ve insana işkenceler Avrupa’lıların ataları tarafından yine kendi insanlarına uygulanıyordu.Oysa aynı çağda Türklerin egemen oldukları yurtlarda tam bir uygarlık ,bilimsel düşünce ve medeniyet hakimdi.Şu anda bir Türk gencine orta çağ’ı sorsak karanlık bir devirden bahseder.Oysa bizim için en aydınlık devirler o çağlardı.Avrupalıların hayal edemiyeceği kadar kitap o zamanki Türk şehirlerindeki kütüphaneleri dolduruyordu.Bu ve buna benzer daha pek çok konu bu şekilde tarih şeritlerinde çocuklarımıza yanlış öğretilmektedir.
Olması gereken, tarih şeritlerini yeniden ele alıp Türk tarihini temel alan bir çizelge ile yeniden ve doğru bir tarih şeridi oluşturmaktır.Sınıflarda fiilen ders verdiğim yıllarda bu eksikliği gidermek için tarih şeritlerine bir de TÜRK TARİHİ ŞERİDİ ekleyerek o alandaki boşluğu doldurmaya çalıştığımı hatırlıyorum.Ki çocuklarımız en azından orta çağda avrupa karanlığı yaşarken Türk milleti ne kadar aydınlık bir çağda yaşıyormuş, öğrensin ve bundan örnek alsın diye.
Bu konu Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye kurulunca ele alınmalıdır.Tarih şeritlerinin temelini Türk Tarihi oluşturmalı , ona eş zamanda diğer milletler nasıl yaşadılar, neler yaptılar , bunlar da şeritlerin ayrı bir sütununda gösterilmelidir.
Bu düzenleme aynı zamanda gençlerimizin kendi tarihini daha iyi tanıma ve kendine güven vermesi bakımından çok önemlidir.



Ramazan Işık

2 yorum:

  1. Tarih temel kültür demek.Ortaçağ en parlak çağımızsa şimdiki çağımızı düşünmek istemiyorum ben.Okul dönemimdeki tarih şeritleri geldi gözümün önüne,unutmuşum..Hatırlattınız ne iyi ettiniz.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Bu ne kadar kısa

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.