17 Eylül 2009 Perşembe

AYNI HAYATTAKİ GİBİ

Sanal alemi seviyoruz.Bazıları da benim gibi çok ciddiye alıyor,bu sanal dünya denen oluşumu.Burasını gerçek hayattakiler gibi bir yaşam sanıyoruz.Bir de bakıyoruz ki rüyadaki gibi,gerçekten sanalmış.Ha şunu anlasaydın.Kafamız biraz geç basıyor galiba.Ama ne yapalım,bununla ilgili önümüzde örnek yoktu ki.Dedelerimiz böyle bir yaşanmışlık yaşamamışlar.Dolayısı ile ,bu konu ile ilgili ne bir hikaye,ne bir masal ,ne bir teselleme,ne de örnek var.Yaşadıklarımız bizden sonrakiler için ilk örnekler oluyor.Bu yaşadıklarımıza olsa olsa rüyalarda anlatılanları benzetebiliriz.Başkaca bir ilgi kuramıyorum ben,birşeylerle.

Ne zamandır bloglara girmekte,yazı yazmakta,yorum yapmakta sıkıntı çekiyoruz.Bu iş nereye kadar devam edecek bakalım.Benim gibi,gençlik yıllarına kadar televizyon görmemiş,bilgisayarı orta yaşlarından sonra yakalamış olanlar,hemen kaygıya kapılıyorlar.Gençler bu konuda daha rahatlar galiba.

O değil,önemli olan şu.Eskiden yazdıklarımı,bilgisayarda bir dosyaya kaydederdim.Klasörler ve dosyalar halinde saklardım.Lazım olanları uygun yerlerde kullanırdım.Bu bloglar çıkalı,tam da bu,dedim kendi kendime.İstediğin zaman yaz,istediğini yayınla.Şimdi hepsi birden kayboluyor mu.Bak sen o zaman.Kopyası da yok.Aynı hayatımız gibi.Hayatımızın bir kopyası yok ya.Sanalın da yok.Ölüm gibi birşey bu.Eğer hayatınızın tümünü buraya kaydettiyseniz ve diyelim ki geri dönmemecesine kaybolursa bunlar.Yaaa,oldu mu şimdi.Acaba nereye gittiler.Cennete mi,cehenneme mi.Bu kadar uğraş,çabala,yaz bir de bakmışsın yok.Çok acı.Arkasından ağıtlar yakasın gelir.

Ağıt dedim de,ağıt da kişinin önemine göre yakılırdı eskiden.Ölen çok ünlü biriyse,ağıtcılar çifter çifter gelirlerdi.Fakirin biriyse,ancak anası,bacısı birkaç beyit söylerdi garibin arkasından.Ağlarsa anası ağlardı,gerisi yalan ağlardı.Bizim blogda acaba nasıl olur.Kaç kişi arkasından ağlar ki.Kaç kişi ağıt yakar.Yazık,iyi blogdu(burada adamcağız mı diyeceğiz,kadıncağız mı)rahmetli.

Öbür alemde birşeyler yaşayacağız da.Onun da boyutlarını tam olarak bilemiyoruz.Buradaki gibi olmayacağı kesin.Gerçek yaşamı bulana kadar aramaya devam.Sanal alemin de öbür dünyası çıkacak mı bakalım.

22 yorum:

  1. ben bi ara baya endişelendim.eyvah dedim gitti tanıştığım güzel insanlar...bi daha Allah bilir nerede karşılaşırız.ya da karşılaşır mıyız?o da meçhul.kendi emeklerime de üzüldüm tabi.neyse şükür Kavuşturana...

    YanıtlaSil
  2. sihirlisepet,gerçekten farklı bir dünyadayaşamaya başladık burda.kaybolursa çok kötü.

    YanıtlaSil
  3. Olaya değişik bakış açılarıyla bakmak da mümkün. Meselâ: “Benim yazmam bir şeyler üretmek ve internet ortamında insanlarla paylaşmaktır. Arada sırada üretiyorum insanlarla paylaşıyorum”.. diye düşünebiliriz.
    Sadece yazdıklarımız, ürünlerimiz, eserlerimiz değil, canımız pahasına yetiştirdiğimiz evlatlarımız da ölümlü. Bu dünyada her şey ölümlü. O halde üretip paylaşmaya yönelmeli diye düşünüyorum.
    Ona bakarsak, bir düşünün: bazen dostlarınızla sohbet edersiniz çok değerli şeyler söylemişsinizdir ama hepsi uçmuş gitmiştir. Kalan şey o anda insanlara ne verebilmişseniz odur. İşte o andaki değerli sözler uçup gitmiştir, belki birkaç kişide güzel etkileri olmuştur.

    Yazdıklarımız ise, yazı olarak zapt edebildiğimiz için bize daha değerli görünüyor olabilir.
    Bloglarda genelde bir yazı bir defa okunur. Kimse demez ki “filan kişinin filan yazısını tekrar tekrar okuyayım” gerçi nadiren var olabilir.
    Sonuçta blog yazmanın insanlarla sohbet gibi bir şey olduğuna hükmüne varabiliriz.

    YanıtlaSil
  4. bişey olmaz hocam siz dert etmeyin:) ama benden demesi yazılarınızın kopyasını başka yerlere kaydedin:)sevgiler saygılar

    YanıtlaSil
  5. E.Ali,güzel yorumunuza aynen katılıyorum.evet yazılar da çocuklarımıza benziyor gibi.bizim ürettiklerimiz.evlat acısı çok zormuş.allah korusun,kimseye göstermesin.derler ya"acını göstermesin" diye.ölümü bile evlattan önce istemektir bu.bizim burada yazdıklarımız biraz da latife.
    dbp,bundan sonra dediğinizi yapayım bari.kopya çıkarayım.
    sevgiler ikinize de.

    YanıtlaSil
  6. Şimdi düzeldi biraz o problemler, nereden kaynaklandığın anlayamadım ama üzücüydü gerçekten.
    Dileyelim ki bir daha olmasın.
    Saygı ve selamlarımla Ramazan Bey.

    YanıtlaSil
  7. özlem, teşekkür ederim.evet biraz düzlmiş gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. Biz bu internet işini yeni keşfettiğimiz için sizin de söylediğiniz gibi pek bir ciddiye alıyoruz her şeyi.Bize göre burdaki dostlar sanal manal değil basbayağı dost işte.
    Yazılarımız kaybolmuyormuş Ramazan bey internet ağının tamamen çökmesi gerekirmiş kaybolması için.Bloglar çökse bile internette bulunurmuş.Öyle dediler ben bilmem:))


    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten çok bağlanmışız bu sanal aleme Blogda sorunlar olunca dedim artık birdaha olmayacak olsada bu gibi güzel ve candan dostlar bulabilecekmiyiz? inan olsun hocam çok kortukm sanki bir sevdiğim gitmiş ve gelmesi meçhul gibi geldi bana ne olcak halimiz hocam valla bilemedim kötümü iyimi tedaviye ihtiyacımız varmı? Bİlmem Olduda bilgisayar sizlere ömür olursa birgün yenisini almaya da paramız olmassa o zaman cafeler den çıkmayacaz o zamnda boşanmalar artacak..ALlah yardımcımız olsun nediyim yazınızı tebesümle okudum elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Ramazan bey,
    Bu ortak endişeye benim de katıldığımı,yeni yeni girdiğimiz bu dünyayı kaybetme telaşını eni konu hissettiğimi belirterek, bu hoş ve yararlı sitenize iade-i ziyaretimi yapmış bulunuyorum.
    Yeni paylaşımlarda görüşmek ümidiyle,
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  11. Ramazan bey,
    hic aklima gelmemisti bu güne kadar sanal dünyanin öbür alemi varmidir diye:)
    Ama gülümsedim bu yazinizi okurken.Gülümsemem hicte sanal degil gayet gercekti:)
    Birde ben sizi severek okuyorum. Gün gelir yazmassaniz eger, belki arkanizdan agit yakmam ama(bizde zaten agit yakilmaz, gidenin ardindan sessizlik olur) cok üzülürüm.

    Size iyi bayramlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  12. siyah kelebek,Asuman Yelen,
    yüzüm kızardı,dostları kaybedebileceğim kaygısını dile getireceğim parağrafı yazmayı unutmuşum.beni bana hatırlattınız,teşekkür ederim.aslında ben dostları için yaşayan biri sayılırım.burada da çok dostlarım oldu.onları kaybetmek gerçekten beni üzer.
    saygılar.

    YanıtlaSil
  13. Sünter Hanım,
    samimi duygularınızı yazdığınız için teşekkür ederim.Bizim oralarda ağıt yakma geleneği vardı eskiden.Şimdilerde pek yok.
    Ben de sizi severek okuyorum.Duygular karşılıklı.Allah biraz uzun ömür versin de,dostlarımızın yazdıklarından hayatın farklı yüzlerini öğrenelim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Sevdiklerinizle birlikte sağlık ve mutlulukla geçireceğiniz iyi bayramlar dilerim

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Haklısınız hayatımızın bir kopyası yok,görünürde yeniden yaşama imkanımızda yok.Öyleyse bu hayatın kıymetini bilip şu üç günlük dünyada sevdiklerimizin,yaşadığımız şu güzel anların kıymetini bilelim.
    Sizin ve tüm sevdiklerinize nice sağlılıklı,mutlu,huzurlu bayramlar dilerim.Bayramınız kutlu olsun.
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  16. çınar,no engel,sizlerin de bayramınız kutlu olsun.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Ben bir kere yaşarım, bir kere yazarım, bir kere okurum bi daha da unutmam,zekiyim ya.. :D Ama yine de sizin bloga bir şey olmasın hocam, yazılarınızla paylaştığınız tecrübelerinizden,tavsiyelerinizden feyz alıyoruz.Sağolun.

    Bu arada ben bu blog işini "mahalle kahvehanelerine" benzetiyorum. Biraz sohbet, muhabbet, az bağımlılık.. :)

    YanıtlaSil
  18. Öncelikle ailece geçmiş bayramınızı kutlarım.
    Sanal alemin hayatımıza renk getirdiği kesin
    olduğu gibi,renksiz taraflarınıda görmemiz gerek.
    Dostluk konusunda da görüşlerinize katılıyorum.

    Dostlukla...

    YanıtlaSil
  19. Yasemin Ünsal,bağımlılıkların hepsi böyle olsun.Ben desizlerden çok şey öğreniyorum.
    aslan,sizin de bayramınız kutlu olsun.sanal alemde bindik bir alamete gidiyoruz.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  20. Ramazan bey,blog yedeklemeyi deneyin işlem bir iki dakika sürüyor.Belge içinde yazılarınıza ulaşmanız böylece mümkün olur.Sağlıcakla kalın...
    http://haciabi.blogspot.com/2009/08/blogger-blog-yedegi-nasl-alnr.html

    YanıtlaSil
  21. İGG teşekkür ederim.Hemen yapayım.

    YanıtlaSil
  22. sanırım ben hala klasik biriyim :)fazla yazamıyorum arada yazı denemelerim oluyor ama onlar içinde bir defterim var:)yaptığım resim ve ebrularında nasılsa orjinalleri bende :)

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.