4 Eylül 2009 Cuma

SUÇLU BENİM

Dedem bir gün,evin önünde oturmuş,dikkatli dikkatli birşeye bakıp söyleniyordu.Yanına yaklaştım,merakla dinlemeye başladım.Suç bende,suç bende,bu işin kabahatlisi benim diye tekrar ediyordu.Elindekine baktım,bir ayakkabı.Merakım daha da arttı.Hayırdır dede,ne suçu,ne suçlusu,bu nedir dedim.

Bak,a oğul dedi.Bu benim eski ayakkabım.Bunu tamir etmesi için,şu bizim yeğen var ya,ayakkabı tamircisi Hasan,O'na vermiştim.Ama O bu ayakkabıyı doğru dürüst tamir etmemiş.Hile yapmış dedi.Bunun suçlusu da benim.Şimdi,neden dede diyeceksin değil mi.Şöyle evladım dedi.

Bu çocuk,yani yeğen Hasan,biliyorsun benim kız kardeşimin oğlu.Babası ölünce,annesi bana dedi ki,ağabey bu çocuğu bir sanata verelim.Bir beceri öğrensin.Ekmek kazansın dedi.Ben de O'nu Ayakkabı tamircisi Bedir Usta'nın yanına çırak olarak verdim.Yıllar geçti.Bu genç te usta olup dükkan açtı.Böyle ayakabı tamir etmeye başladı.Yalnız bir durum var.Bu Bedir usta var ya bu Bedir usta,öteden beridir hileciydi.Eline aldığı hiçbir işi düzgün yapmazdı.Eksik yapar,insanları kandırırdı.Çocukluğunu,gençliğini tanırım.Ömrü öyle geçmiştir.Zaten,işinde de pek başarılı olamadı.Zar zor geçirdi ömrünü.İnsanlara güven vermeyince,iş de az gelirdi kendisine.

İşte tüm bunları bile bile,ben bu çocuğu Bedir Usta'nın yanına çırak olarak verdim.O da iyi bir zanaat öğreneceğine,hile öğrenmiş ustasından.Baksana,dayısına bile,hile yapmış.Ayakkabıyı doğru dürüst tamir etmemiş.Bir boya,bir cila geri getirmiş dedi.

Dedemin anlattıklarını ibretle dinledim.Dürüstlüğün ne kadar büyük bir erdem olduğu,o gün kafama yazıldı.

Keşke dedemi erken kaybetmeseydim.Kim bilir daha ne erdemli hikayeler dinleyecektim.

Sevgili dedem,ruhun şad olsun.

Ramazan Işık

20 yorum:

  1. Allah rahmet eylesin eskiler nederse doğru söyler bunun bir örneğinide sizin bu eğitici yazınız da okumuş olduk elinize sağlık efendim saygılar..

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir hayat dersi. Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  3. Hani herkesin bir kez okuması ya da dinlemesi gereken hikayeler vardır ya. Bu da onlardan biri gerçekten de. Dedenize Allah'tan rahmet dilerim.

    YanıtlaSil
  4. siyah kelebek,Yaşar ilginiz için ben teşekkür ederim.saygılar.

    YanıtlaSil
  5. mit teşekkür ederim,senin de geçmişlerine rahmet olsun.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Ramazan bey, 3 haftadir internete giremiyorum.Bu aksam internetimiz baglandi sükür girebildim ve o güzel yazinizi okudum.
    Nasil ibretlik bir yazi.Gercektende genclerimizi suclamadan önce kendimize bir baksak, nasil yetistirdik diye.Igneyi kendimize batirmayi bilsek dedeniz gibi.
    Allah gani gani rahmet eylesin.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Sünter,
    hoş geldin.İnternetiniz yeniden hayırlı olsun.
    Evet,dedemden ibretliklerim epey vardır böyle.Onlar "çarıklı erkanı harp"tiler.Şimdi ara ki bulasın.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Eskiler ne söylerse doğru söylerlermiş. Her sözleri ata sözü her sözleri ders verici imiş. Başta yapılan bir yanlış dönüp dolaşıp insanın kendine zarar veriyor. İbret almalıyız.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Çınar hoş geldin.Evet ata sözleri böyle ortaya çıkmış demek ki.

    YanıtlaSil
  10. Ramazan Emmi,
    Dedenize Allah'tan gani gani rahmet diliyoru. Zannettim ki Ömer Seyfettin okuyorum. harika olmuş ayakkabı tamiri anlatımın. Sende uygun görürsen Kızıldere çadırımıza eklemeni istiyorum. teşekkür ediyor ellerinden öpüyorum. Melüt Polat Kızıldere Köyü

    YanıtlaSil
  11. Mevlütcüğüm,hoş geldin.Ne demek,elbette bu anıyı çadıra koyarım.İlgine teşekkür ederim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Dürüstlük erdem evet, ama bu erdemi insanlığı anlayabilmekde erdem oldu sanki artık. Bazıları ne erdem arıyor, ne yürek, ne insanlık..anlamak mümkün değil..yaşamak olsunda nasıl olursa olsun.. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  13. UFUK ÇİZGİSİ,vahşi bir yaşam tarzına doğru gidiyoruz.erdemleri, mumla,çırayla arıyoruz artık.nereye gidiyoruz anlamakta zorluk çekiyoruz.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili arkadaşım sayfamdaki 33 0kul 3003 öğrenci kampanyasının logosunu sayfanıza taşıyarak sizinde desteğinizi rica ediyorum.

    Saygılarımla

    Ahmet

    YanıtlaSil
  15. Ahmet beyciğim,böyle bir kampanyaya seve sevedestek olurum elbette.Ayrıca sizi bu çalışmalarınız için kutluyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Ramazan bey,
    Kandilinizi kutlar size ve ailenize güzellikler iyilikler dilerim.
    Allah hakkinizda hayirli olcak her duanizi kabul eder insallah
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Herkesin bir akıl aldığı söz öğrendiği, ders aldığı unutamadığı dedesi var demekki!Çok şükür onlar olmasa bizler birbirimize ne anlatacaktık? Hayatı nasıl öğrenecektik? Ellerine sağlık sevgilerimizle.

    YanıtlaSil
  18. sufi,ata sözleri bu yaşananlardan çıkmış.ziyaretiniz için ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  19. Bazen en yakınlarımızın anıları bize böyle dersler verir işte.
    Sağolun Ramazan Bey.

    YanıtlaSil
  20. özlem,geçmişte yaşananlar geleceğimizi aydınlatıyor.haklısınız.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.