17 Aralık 2009 Perşembe

NİYET HAYIR AKIBET HAYIR

Eskiler, "niyet hayır, akıbet hayır" derlerdi. Bu günlerde yaşadığım üzücü bir olay, bu sözü hatırlattı bana. Keşke bu üzücü durumu duymamış, yaşamamış olsaydım. Ama olacak oluyor her zaman.
Bir öğretmen arkadaşım var. Kendisini çok severim. Zaman zaman görüştüğümüz olur dışarda. Ailecek görüşemedik ama, dışarıdan birbirimizi sevdiğimizi biliyorum. Bir süre idareciliğini de yapmıştım geçmişte. Evinin yanından geçerken, bir hareketlenme ve kalabalık gördüm. Sokaktaki bakkaldan birşeyler almak için içeri giriyordum o ara. Bakkala bu hareketliliğin ne olduğunu sordum. O da, "karşı binadaki arkadaşın çocuğu kaza geçirmiş" dedi. Meraklandım. Oraya yöneldim. Bizim arkadaş gelenleri karşılıyordu. Dışarda masalar kurulmuş, yemek verme hazırlıkları yapılıyordu. Çok meraklandım. Yanına varıp durumu sordum. Sakalı uzamış, süzülmüş, sanki bir anda yirmi yaş yaşlanmış gördüm kendisini.
"Hayırdır", dedim. "Ne oldu, ben ilçede bahçedeydim, burada neler oluyor".
"Hiç sorma Ramazan bey", dedi. "Kızımı kaybettik, bir hafta oldu. Yedisinde yemek veriyoruz".
"Nasıl olur. Gencecik yavru, daha evleneli bir yıl olmadı. Ne oldu" dedim.
Hikaye şöyleymiş:
Arkadaşım kızını, doktor olan bir gençle yeni evlendirmişti. Varlık durumları iyi idi. Doktor olan damat, uzmanlığını tamamlamak üzere imiş. Öğretmen olan kız da atama başvurusunu yapmayı düşünmüyormuş. Bir bebek beklemeye başlamışlar, bu ara. Öğretmen atamalarının yapılacağını duyunca, "görev yapmaya gitmem, ama bir dilekçe de ben vereyim" demiş kız. Puanı tutmuş, ataması yapılmış. Düşüncelerini ailesine açıklamış; "Ben nasıl olsa hamileyim. Gidip göreve başlayayım. Nasıl olsa göreve gideceğim yerdeki hükümet tabibi de tesadüf, eşimin arkadaşı. Oradan rapor alırım. Arkasından doğum dönemi raporları başlar. Doğum sonrası raporları, derken bu öğretim yılını geçiririz. Gelecek yıla da bakalım", demiş.
Bu düşüncelerle atanmış olduğu yere eşi ile birlikte gitmişler. Yolda bir TIR' ın altına girmişler. Üç aylık hamile kızı ve doktor damadı kaybetmişler.
Çok üzüldüm. O kadar emekle yetişmiş iki genç ve daha doğmaya fırsat bulamamış bebek.
Ne diyeceğimi bilemedim. Baş sağlığı diledim. Bir iki teselli cümlesi kurmaya çalıştım. Kelimeler boğazımda düğümlendi.
Eskiler "niyet hayır, akıbet hayır" derlerdi.
Aman niyetleriniz hayır olsun. Umulur ki, geleceğiniz de hayır olur.
İçimden, "bu gençler, keşke bu yılı çalışmak, öğrencilerine faydalı olmak için düşüncelerle yola çıksaydı", diye geçirdim.
Gençlere çalışmayı, üretmeyi, sabrı, özellikle araba kullanırken kurallara uymayı öğretmeliyiz.
Acıları azaltmak için NİYETİNİZ HAYIR, AKIBETİNİZ HAYIR OLSUN.

Ramazan Işık

9 yorum:

  1. Ramazan Bey,
    Önce bilgisayarınızın başına hoş geldiniz. Ürünlerinizi afiyetle yemek nasip olur inşallah.
    Arkadaşınızın kızı ve damadı ile ilgili olarak, tabii ki çok üzücü. Böyle trajik bir sonu hele doğmamış bir bebek hiç haketmiyor, ama sizin başlıkta belirttiğiniz sözcüklerin altını çizmeden de geçemeyeceğim doğrusu bu konuda.Benzeri de benden olsun. "Hayır dile başına, hayır gelsin işine".
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  2. Asuman Hanım hoş bulduk.Hayır olsun diliyorum ben de.

    YanıtlaSil
  3. Allah rahmet eylesin..Verende O, alan da O...diyecek söz yok..hayır ve şerri biz bilemiyoruz...Rabbim arkadaşınıza sabır versin inş.

    YanıtlaSil
  4. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Üzüldüm gerçekten de... Belki de hayırlısı böyleydi. Belki de gidecekleri yerde çok kötü şeyler yaşayacaklardı. Kim bilir?

    YanıtlaSil
  5. İçim sızladı okurken..Sözün bittiği yer.Anne babasının acısına ortak olacak tek söz olamaz.Ne hayallerle başlangıç,nasıl bir acı son.Trafikte her şey bir anlık.Çok çok dikkat gerekiyor.Ben de geçtiğimiz senelerde o bir anlık ihmalle bir jipin altına girmiştim aracımla.Allah korudu hiç bi şey olmadı bana.Araba hurda olmuştu.Gidene yazıkk,kalanlara yazıkk. HEPİMİZ İÇİN : NİYETİMİZ HAYIR,AKIBETİMİZ HAYIR OLSUN.

    YanıtlaSil
  6. papuç,orası sözün bittiği yer.haklısın.
    mit,hayır dilemekten başka birşey de yapamıyoruz zaten.
    EBRULİ,sana da çok geçmiş olsun.Allah korumuş.Aman dikkat.

    YanıtlaSil
  7. Çok üzüldüm. Gencecik iki insan. Ayrıca bir doktor, bir öğretmen kolay mı yetişiyor? Bu ülkenin verdiği bir kayıptır onların ölümü.

    Telafisi olmayınca, tesellisi de olmuyor. Allah rahmet eylesin..

    YanıtlaSil
  8. Çok çok üzüldüm.Allah gani gani rahmet eylesin.Çok acı.:((

    YanıtlaSil
  9. Yasemin Ünsal,haklısın telafisi olmayanın tesellisi olmuyor.
    İçimden geldiği gibi,teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.