25 Mayıs 2010 Salı

AMCAM ÇEŞMESİ

(Unutulmayan Fotoğraf Kareleri 2)

"Hocam", dedi,
"Biliyorum ki senin, İç Anadolu ile bağların kuvvetlidir. Oraları, zaman zaman gidip görmeden duramazsın. Yollarında yürümeden, dağlarında gezmeden, sularından içmeden edemezsin. Hele yemliğinden yemeden, madımak toplamadan, karamuk , böğürtlen, kuşburnu çalılarına dokunup, dikenlerini eline batıra batıra meyvelerini toplayıp, tadına bakmadan yapamazsın. Koyaklarından kar bulup, karlı pekmez yapmazsan, o yaz mevsimini yaşamış saymazsın. Yollarda çobanlara selam verip, çıkınlarındakileri senin de götürdüklerinle karıştırıp, paylaşmaya bayılırsın. Şelale başları bulup, sıçrayan sularında ıslanmak istersin. Dağ başında, taşların üstünde tek başına rüzgara, yağmura , kara karşı yıllarca dayanmış ardıç ağaçlarını seyre dalmaya doyamazsın".

Bunları söyleyen, zaman zaman özellerimizi paylaşıp, dertleşecek kadar yakınlaştığımız, köylerinde öğretmenlik yaptığım, köy ihtiyar heyetinde aza olarak bulunan Ali idi. Çocuğunu okutuyordum. Öğrencim o kadar başarılı bir öğrenciydi ki, geleceğinden çok ümitliydim bu gencin. Babası da ilgili bir veli idi. Dostluğumuzun verdiği yakınlaşma ile, bu çocuğun geleceği ile ilgili paylaşımlarımız oluyordu. Özellikle bu konularda, beni dikkatle dinlerdi.

"Hocam, sen Toroslar'ı Sertavul Geçidinden geçerek İç Anadolu'ya geçiyorsun. Bu geçitte, bildiğin gibi, AMCAM ÇESMESİ adında bir çeşme var. Tam torosların başında bulunan bu yerlere ben sık gidip gelemiyorum. Sana vasiyetimdir. Ne zaman bu geçitten geçersen, benim için de bu çeşmenin suyundan, avuç avuç iç. Sakın unutma, senden, Sertavul'dan her geçişinde bu sudan istiyorum".

Ali, bana bu vasiyeti bıraktığında, daha kırk yaşlarında yoktu. Ben köylerinden ayrıldıktan birkaç yıl sonra, Ali'nin vefaat haberini duydum. Çok üzüldüğümü söylemeye gerek yok sanırım. Ama bundan daha önemlisi, sık sık geçmek durumunda olduğum ve her seferinde mutlaka durup, suyundan doyasıya içtiğim, Amcam Çeşmesi'nden, bundan sonra nasıl su içebilecektim. Mut'tan Karaman'a geçerken, Torosların tam tepesinde akan bu kar suyundan, bundan sonra bir vasiyet olarak da içmek zorundaydım artık. Ve ne zaman bu çeşmeden su içsem, Ali'nin bana vasiyetini yaparken ki fotoğraf karesi, gözlerimin önüne gelir. İçtiğim su boğazımda düğümlenir.

Ali'yi anmadan geçemem O Çeşmeden. Her seferinde O'nun için de avuç avuç su içerim.
Geçenlerde yine o geçitten geçtim, senin deyiminle, "Amucam Çeşmesi"nde durdum, suyundan içtim ve yine seni andım aziz dostum.

Ruhun şad olsun.


Ramazan Işık
19.05.2010
Ankara




17 yorum:

  1. Ramazan Bey,
    Yazınızı okurken duygulanmadan edemedim.
    Babamın görevi icabı güzel yurdumun bir çok köşesinde yaşadık.Bayburt,Gümüşhane,Erzincan..Kop dağı,Amcam çeşmesi,Kelkit çayı....
    Nice yaşanmışlıklar var..Ve çeşmede mola verip buz gibi suların içildiği günlere tekrar döndürdüğünüz için teşekkür ederim..
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  2. Vasiyet!...
    Arkadaşınız özlemlerini size emanet etmiş. Biliyordu ki her yudumda kendini Amcam Çeşmesinden içmiş sayacaktı.
    Henüz genç denilen yaşlarda böylesi bir vasiyeti bırakması enteresan. Kimilerinin içine doğarmış ya ölüm! öyle gibi.

    Ruhu şad olsun.
    Peki öğrencinizin durumu ne oldu acaba? Umarım oda sizin gibi değerli bir öğretmen olmuştur.

    Bu arada bende civardaki çeşmeleri fotoğraflıyorum. Biraz daha çoğalınca bloğumda yayınlayacağım inşaallah.

    Yüreğinize ve kaleminize sağlık.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  3. Ne iyi yapmışsınız Hocam. Zor da olsa vasiyeti yerine getirmek lazım gidenin rahatı için.

    Ben de Ege topraklarına her girdiğimde gözüme değen güneş ışığını içime çekerim.Toprağı başka kokar, havası bir başka. Kişinin yetiştiği topraklar ona ayrı bir güç katar Hocam.

    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. yine içten bir anlatım sanki sertavulu geçtim sayın hocam mut tan sonra karamana doğru gelirken ordan geçeriz devamlı adanadan gelirken bazen o yolu kullanırız konyaya geçmek için ama ben o çeşmeden hiç su içmedim keşke bir gün tekrar kısmet olsa da çeşmenin suyundan içsem buz gibidir eminim. birde bal alırız o yol üzerinden hayatımda yediğim en güzel bal o yörenin balı saygılarımla..

    YanıtlaSil
  5. Emine Albayrak,
    ne güzel, müştereklerimiz var deme ki.Ben de mutlu oldum.Ben teşekkür ederim.

    Newbahar,
    vasiyeti hiç unutmadım. Özellikle Amcam Çeşmesinde. Öğrencimin başka bir ilde yatılı okul kazanıp gittiğini öğrendim, sonrasını öğrenme şansım olmadı. Bu yazıdan sonra köyle iletişim kurup öğreneceğim.(Siz sorunca, kendimi sorumlu hissettim)Sizin fotoğaflarınızı dört gözle bekliyorum. Sevgiler.

    ÇOBAN YILDIZI,
    evet, sevdiğimiz doğal ortamları gezmek,havasını solumak güzel. Yeniden hayat buluyor insan. Sevgiler.

    bilge,
    o sudan mutlaka iç. Oranın havasını solu. Balından alman güzel, ama poleninden de tavsiye ederim. Toros çiçeklerinin polenleri bambaşkadır.Bildiğimiz gibi hayatın kodları polenlerde ve çekirdeklerde gizlidir. Ne güzel yapıyorsunuz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Ali kendini sizde ölümsüzleştirdi.ve belkide
    amcam çeşmesinden her su içen blog yazarlarındada.
    hikayenin duygulu olması kadar sizin sorumlu olmanızda ayrı bir değeri vurguladı bizde.yüreğine sağlık sevgili ramazan bey.

    YanıtlaSil
  7. HÜSEYİN USTA,
    sevgili blogdaşım, ne kadar memnun olurum Amcam Çeşmesi ve benzer çeşmelerden su içerken Ali'yi ve Bendeniz'i anarsanız. Su kadar aziz olunuz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Ramazan üstadım,
    Bu bahsettiğiniz çeşme, tam Karaman il sınırında, Mut'a giderken sağda kalan çeşme galiba. Altında Bal, meyve satıcılarının olduğu ağaç altı yer. Gider gelirken burada sürekli mola veririz. suyu buz gibidir. Çok güzel elma ve kiraz bulurum. Adının "Amcam çeşmesi" olduğunu da sizden duydum. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Mehmet Bigehan Merki,
    evet bu çeşme orası, fotoğraf da o çeşmenin fotoğrafıdır. Yaz aylarında, sizin de dediğiniz gibi kiraz, kayısı, erik gibi meyveler ve bal satılır. Suyu ise Torosların en yüksek rakımında olan sulardan biridir. Daha üst kısmında yaşayan olmadığından tertemiz ve buz gibidir, kar suyudur. Sevgi benden.

    YanıtlaSil
  10. Başınız sağ olsun Ramazan Bey. Allah dostunuzu cennetine kabul edip ona (ve inşallah bize de) sonsuz huzuru bağışlar inşallah.

    YanıtlaSil
  11. Allah rahmet eylesin dostunuza.

    Sertavul'dan ben de geçerim memlekete giderken ama öyle soğuk olur ki durum dinlenmek ne mümkün. Acaba hep gece geçtiğimiz için mi? Bu kez oradan geçerken ben de içeceğim 'Amucam' çeşmesinin suyundan kana kana.
    Çok duygulu bir yazıydı yüreğinize sağlık

    Sevgilet

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Sayın Hocam Ramazan Bey,
    Memleketi karış karış gezen ilim ve irfan yuvalarımızın yılmaz, sabırlı ve fedakar öğretmenleri işte böyledir.

    O mübarek omuzlarında o kadar çok yük vardır ki, bu yükten dolayı omuzların çökeceğini sanırsın, ama o omuzlar öyle güçlüdür ki, yedi düvel gelse çökse, yine de o omuzları çökertemezler.

    Şanı yüce olan Allah; kaleminize ve yüreğinize güç versin ve daim olsun. Sevgisizliğin had safhaya ulaştığı şu günümüz dünyası insanlarına hep sevgi aşılayıp dursun.

    YanıtlaSil
  13. Mit,
    teşekkür ederim.

    Çınar Hanım,
    demek ki hep kış aylarında geçiyorsunuz. Bu araar hacvalar ısındığı için çok güzel. Yaz aylarında yaşanılası yerler aslında. Ayrıca suyu da içilmeden geçilemiyecek cinstendir. Durup içmenizi tavsiye ederim. Yormunuz için de teşekkür ederim.

    ra55,
    tekrar gelişinize sevindim. Ruh halinizin de buralarda gezdikçe düzeleceğini umuyorum. Dsteğinize teşekkürler.Ayrıca bu yazıları azarken sizin profilden yayılan müzikle mest olduğumu yazmadan geçemeyeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Sayın Hocam,

    Yazıda bir nefer olmak elbet te yeter. Siz de bilirsiniz, şiirin dizesi öyle denk gelmişti, ben de öyle yazmıştım.
    Ziyaretinize ve o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşınız çok erken gitmiş bu dünyadan ve siz iyi iki vasiyeti yerine getirmişsiniz.
    Saygı ve selamlarımla Raamzan Bey

    YanıtlaSil
  16. ra55,
    gönlünüze sağlık.

    özlem,
    Teşekkür ederim. Dostların sevgisini gönlümüzde yaşatmaya çalışıyoruz

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.