18 Mayıs 2010 Salı

BEDELİ ÖDENDİ



...Şehri yüksekten gören, lüks lokantanın balkon masasına, biri ileri, diğeri orta yaşlardaki iki adam, karşılıklı olarak oturdular. Uzun zamandır görüşmüyorlardı. Hem bu hasreti gidermek, hem de dertleşmek istediler biraz. Bu arada da, "bir şeyler yeriz", diye anlaştılar. Yemeklerini söyleyip, sohbete koyuldular. Yaşça genç olan; babasının son zamanlarını anlattı, birkaç yıl önce kaybettiği babasının. Yaşlı olan da, arkadaşı ile yaşadığı, eski müşterek hatıralarını tazeledi. Geçmiş günleri andı. Yemeklerini yediler. Genç adam garsona eliyle, "hesabı getirin", anlamında işaret etti. Garson geldi, genç adama doğru eğilip, "hesap ödendi efendim “, dedi. Genç dikkatle garsona bakıp, “kim ödedi” dercesine başını salladı. Garson, fark ettirmemeye çalışarak, yaşlı adamı gösterip, "beyefendi ödedi", dedi. Genç adam şaşırdı. Ne ara hesabı ödeyivermişti böyle. Dayanamadı, "amca, niye zahmet ettiniz, ben ödemek istiyordum hesabı”, dedi.
...Adamcağız başını yana eğip, “afiyet olsun evlat”, dedi.

...Genç adam, bu durumdan etkilenmişti.“Amca, size bir şey sormak istiyorum”, dedi.
... “Buyur evlat, sor”, dedi adam.
...“Bizim çağın gençleri ile, sizin aranızda çok büyük farklar görüyorum. Biz gençler, hayatı yorumlamada sizler gibi düşünemiyoruz. Bazı konularda, aldığımız kararlarda, özgür olmak istiyor, her şeyi kendi bildiğimiz gibi yapmak istiyoruz. "Bu benim kararım, istediğimi yapmalıyım", diye düşünüyoruz. Bir süre sonra dönüp baktığımızda, görüyoruz ki, sizin çağdan birinin söylediği, ama bizim uymadığımız noktaya gelmiş oluyoruz, bu nasıl oluyor”, dedi.

...Adam bu soru ile durgunlaştı, mahzun bir hal aldı. Gözleri hafiften buğulandı.
“Evlat”, diye söze başladı. “Bizim çağın şartları, sizinki ile karşılaştırılamaz. Bizim doğduğumuz, büyüdüğümüz ortamlar, çektiklerimiz çok farklı, sizinkiler farklı. Biz bedel ödedik. Ödediğimiz bedel; saçlarda ak, alınlarda kırışıklık, gözlerde gözlük, dişte protez, belde fıtık, dizde menisküs, bacakta varis ve sayamadığım daha bir sürü şey, bunların bedeli olarak bizim hayatımızdan alındı. Bunun sonucunda da olaylara nasıl bakacağımızı, bir adım sonrasında bizi nelerin beklediğini öğrendik", dedi.
"Bu öyle bir konu ki, konuşmakla bitmez. Ciltler dolusu kitapla anlatmak gerek. Neden gençlere sürekli olarak çok okumalısınız diyoruz. Yazılmış olanlar, çoğunlukla yaşanmışlıkların, hataların özetleridir. Okunsun ki, bu hatalar bir daha yapılmasın diyedir".

...“Bunun örneklerini tarihimize bakarak ta anlayabilirsin. Biz bu gün, bu topraklarda mutlu, huzurlu, güven içinde yaşıyorsak, bunun da bedeli ödendi. Çanakkale de , Dumlupınar'da, Sarıkamış'ta ve daha çok cephelerde; can olarak ödendi, kan olarak ödendi. Daha bıyıkları terlememiş gençlerin yavuklularına kavuşmadan dünyayı terk etmesiyle ödendi, babasız büyüyen yavrular olarak ödendi, dul kalan kadınlar, sürülememiş tarlalar, üreyememiş nesiller olarak ödendi.

...Halen de ödenmeye devam ediyor evlat. Bildiğin gibi, emperyalistlerin içimize soktuğu nifak tohumlarıyla mücadele için, bu bedel ödenmeye devam ediliyor.

..Dilerdim ki, bu bedeller, bu lokantada yediğimiz yemeğin bedeli kadar kolay ödenebilseydi. Para olarak, mal olarak ödenebilseydi. Ama, gördüğün gibi, bu iş o kadar kolay değil ". Deyip iç geçirdi.
Evlat,..."Hayatta kalıcı bir başarı yakalamak istiyorsan, bedelini ödemelisin. "

...Ramazan Işık
.

17 yorum:

  1. Bedel ödeyenleri bile saygıyla minnetle anamıyorsak neyiz biz? ramazan bey güzel bir paylaşımdı umarım birileri bu hikayeden dersler
    çikarır

    YanıtlaSil
  2. Bedelini ödeyip alamadığımız şeyler o kadar çok ki! Selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Eski nesil ile yeni nesil arasında ki uçurum hiç bitmeyecek. Yeni nesilin unutmaması gerekn şanlı bir tarihi var lakin sorsanız 10 gence ancak 2, 3 tanesi Atamızın gençliğe hitabının anlamını bilir. Ezber kolaydır, hitabe ezberlenir, tarih ezberlenir ama biz biliyoruz ki ezber kolay unutulur.
    Şimdi bedel ödeme sırası gençlerde. Gelecek nesil için, daha refah Türkiye için.

    Öyle güzel kaleme almışsınız ki böyle bir konunun sizin yazınızla birlikte ders kitaplarında yer almasını isterdim.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  4. Evet hocam,o bedeller illaki ödeniyor. Hayat söke söke alıyor candan bedenden. Üstelik dinlemekle anlatmakla olmuyor. Mutlaka yaşanması gerekiyor. Boşuna mı tekrarlıyoruz sık sık "keşke bu aklımla genç yaşımda olsaydım" diye.
    Yine zevkle okutturdunuz kendinizi.
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir hikaye...

    Haklısınız gençlerin bazı şeyleri öğrenmeleri için zaman gerek. Yaşamak görmek yanılmak tökezlemek ve doğruyu bulmak, bulamasalar da yanlışı yaşamak gerek. Ancak yaşlanınca öğreniliyor bazı şeyler. Kim tarafından söylendiğini bilmediğim, "70 yaşımdaki tecrübemle 18 yaşındaki enerjimi bir arada bulsaydım dünyayı yerinden oynatırdım" sözü çok doğru. Ne yazık ki gençlik elimizden kayıp gittiğinde biz artık birçok şeyin farkına varıyoruz ama bazı şeyleri değiştirme gücümüz kalmıyor.

    Haklısınız çok ağır bedeller ödendi bu topraklar için özgürlük için. Umarım bunu unutmaz ve yeni bedeller ödemek zorunda kalmayız.

    Yüreğinize sağlık

    Bayramınız kutlu olsun

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Bedeli ödendi eve ama o bedeli ödeyenleri, ödemek için nelere katlandıklarını hatırlayanlar var mı hâlâ? O nifak tohumları yaktı bitirdi bizi. Ve kimse de dur demiyor buna. İşte ben buna yanıyorum.

    YanıtlaSil
  7. Okunmaya değer yazıları yazarlarının izniyle "Bloglardan Seçmeler" adlı sitede yayınlamak istiyorum. İzniniz olursa, kaynak belirterek sizin yazılarınızdan da almak istiyorum. İyi günler dileğiyle...

    YanıtlaSil
  8. HÜSEYİN USTA,
    onların değerini bilenler biliyor. Sizin de değer bilenlerden olduğunuzu biliyorum. Teşekkürler.

    alizafersapçi,
    evet, değer biçemediğimiz çok şey var. Gönlünüze sağlık.

    Newbahar,
    desteğiniz için teşekkür ederim. Gönlümüz gençlerin geleceğinin güzel olmasından yana. Sevgiler.

    Asuman Yelen,
    geçtikten sonra diyoruz, bu aklım önceden olsaydı diye ama... Sağolunuz.

    Çınar,
    Sizin de bayramınız kutlu olsun. Her şeye rağmen ümitlerimizi koruyoruz "gençler adına. Sevgiler.

    mit,
    çok bilinmeyenli bir "politik" denklemin içinde yüzüyoruz. Olan fidanlara oluyor. Bizim de yüreğimiz yanıyor. Oyun büyük. Sevgiler.

    Sabahattin Gencal,
    değerli blogdaşım, elbette alabilirsiniz. Ayrıca yazıların farklı yerlerde de yayınlanmasından çok mutlu olurum, değer bulduğunuz ve çok kişiye ulaşacağı için. Saygılar.

    YanıtlaSil
  9. Yazılarınızı yayınlamama izin verdiğiniz için teşekkür ederim."Kendi Hapihanelerimiz " başlıklı yazınızı yayınladım.
    iyi günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
  10. Çok etkileyiciydi.Şimdi gençlerin hedefi yok ki ödenecek bedel olsun.Önce hedef olmalı.Sonra da fedakarlık.Gençlik şanlı zaferleri kutlamayla birlikte,bedelleri en ağır biçimde ödenmiş emanete sahip çıkmayı,gerektiğinde gözünü kırpmadan bedel ödemenin de idrakına varmalı. Hiç bir zafere yan gelip yatarak ulaşılamayacağını bilmeli.Yüreğinize sağlık,öğretici,yol gösterici..daha nasıl desem.Muhteşem olmuş..Çocuklara okutmak üzere print ediyorum izninizle.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Sırpsındığı savaşı sonrası 1. Murat Hüdavendigar savaş alanını gezerken veziri kendisine:'' Görüyormusunuz padişahım ölen bütün sırp askerleri neredeyse çocuk yaştalar'' demiş. Bunun üzerine Padişah: '' Eğer içlerinde yaşlılar olsaydı, bu durumda olmazlardı, ölmezlerdi'' demiş. Sizin yazınızı doğru mu anladım bilmiyorum ama büyüklerimizin tecrübeleri milyarlarla ölçülemez pahada, güzellikte... Gençliğimiz artık bu gibi değerlere önem vermiyor.

    YanıtlaSil
  12. Sabahattin Gencal,
    ben teşekkür ederim, memnun oldum. Sağolunuz.

    EBRULİ,
    yazının çıktısını alıp, çocuklara okunacak kadar değerde bulmanız beni mutlu etti ve cesaretlendirdi. Saygılar, sevgiler.

    FASLI,
    elbette çok doğru anlamışsınız yazıyı. Ayrıca verdiğiniz örnek te çok güzel. Gönlünüze sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Bir ulusun yeniden varolması için ne bedeller ödendi sayın hocam keşke bütün gençlerimize tarihimizin sadece hikaye kısmını değilde ödenen bedelleri öğretebilsek duygulanarak okudum kaleminize kuvvet yüreğinde ödenen bedelleri hissedenlere selam olsun saygılarımla..

    YanıtlaSil
  14. Çok haklısınız Ramazan Bey.
    Bedeli ödenmeden hiç bir şey elde edilemez, edilse bile değeri bilinemez.
    Kaleminize, aklınıza sağlık.
    Saygılar, selamlar.


    www.hayatizlerim.com

    YanıtlaSil
  15. bilge,
    haklısınız, gençlerimize bunları ananlatmak lazım. Anlatmak da sadece sözle olmuyor. Sanatçılarımıza görev düşüyor. Maalesef bizim sanatçılarımız da başka milletlerin kültür şakşakçılığını yapıyor. Bu konuda binlerce film, kitap, resim yapılabilir. Teşekkürler.

    özlem,
    gerçekten bedel ödemeyenler değer bilmiyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. bu hikayeyi ne zaman yeniden okusam aynı şekilde burkuluyor yüreğim.hey gidi nereden nereye...bu harika paylaşımınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  17. bir güzel çift,
    bu hikaye ilk defa burda yayınlandı. Benzerlerini kastettiniz sanırım.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.