14 Haziran 2010 Pazartesi

MODİFİYEZEDE


Yeğenlerimden biri araba aldı. O'nunla ayrı şehirlerde yaşıyoruz, sık görüştüğümüz de söylenemez. Ama yaşam biçimini yakından takip ediyorum. Dolayısı ile alışkanlıklarını, zaaflarını ve tutkularını iyi bildiğimi sanıyorum. Yeğenimin en büyük tutkusu arabalar ve modifiye yapılmış arabaya binmek. Bu tutkusundan hareketle, gün geçmez ki arabasında bir değişiklik yapmasın. Önce jantlardan başladı değiştirmeye, çelik olmalıymış jantlar. Arkasından tamponlar, bir sürü kıvrımları olan tamponlar taktırdı arabasına. Camlar siyah film kaplanacak, içerisi görünmeyecek. O yetmedi, egzost çıkışı çift olmalıymış ve nikelajlı olacakmış. Ses sistemleri kurulacak. Arkada rüzgarlık olmazsa olmaz. Amortisörler indirilip, araba yere değecekmiş gibi bir hava verilecek ve daha bir sürü şey... Tüm bunları, onaylamadığım gibi, yapılanları bir tebessümle izlemekteydim. İçimden de, keşke bunu bu kadar abartmasa dediğim bir noktaya vardı iş. Trafikte yaşanan sorunlar ayrı bir cabası işin. Babası birkaç kez uyarmış, bu durumun uygun olmadığını, ama dinleyen kim. Gençlere söz geçirmek öyle kolay değil. İlla bir olay yaşayacaklar ki, büyüklerin ne demek istediklerini anlasınlar. Buna da deneyim deniyormuş.

Geçenlerde aldığım bir haber beni üzdü. Yeğenim, eşi ile birlikte giderken, arabanın motor kısmından dumanlar çıktığını görmüş. Durup kaputu açmış. Motorun bulunduğu bölümün yanmakta olduğunu görmüş. Yangın tüpü aramış, bulamamış. Yoldan geçenlerden yardım eden olmamış. İtfaiye gelip yangını söndürdüğünde, artık arabadan bir demir yığını kalmış geriye.

Haberi duyduğumuzda, doğal olarak ilk sorumuz, gençlerin sağlık durumları oldu, onlara birşey olmamış bereket.Eşinin ve kendisinin sağlıkları iyi. Geçmiş olsuna gittik. ”Sevgili yeğenim mal önemli değildir, çalışır yine alırsınız, ama bundan sonra, aman biraz dikkat”, deyip üzüntülerini paylaştık.

Arabanın durumuna gelince; Arabanın, modifiye sırasında bazı elektrik donanımlarında aşınmaya sebep olunmuş olabileceğini düşünüyorum. Elektrik kablolarından bazıları aşınmış ve yangın bu sebeple çıkmış olabilir. Bu aşamada, yeğenimle bu konuyu tartışmadım, ama olaya da çok üzüldüm. Arabanın kaskosu olmadığından bir hak talebinde de bulunamadılar.

Bir araç üretilirken çeşitli aşamalardan geçer. Birinci aşama tasarım ve planlamadır. Tasarım yapıldıktan ve bir sürü evrelerden geçtikten sonra üretim aşamasına gelinir. Üretimden sonra kurallarına uygun biçimde kullanım aşaması gelir. Gençler çoğunlukla bu kuralları göz ardı ediyor. Araç üzerinde, modifiye denilen değişikliklere gidiyorlar. Modifiye işlemi, o aracın tasarımcıları tarafından onaylanıp, teknik hesapları yapılarak uygulanmazsa, herkes kafasına göre araç üzerinde değişiklik yapmaya kalkarsa, bu olayda olduğu gibi, can sıkıcı durumlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle otomobil üretiminde bu aşamalara çok dikkat edilir. Aracı kullanırken, araç için belirlenmiş, denenmiş kriter ve kurallara uymak gerekir. Burada denetim elemanlarına da önemli görevler düşüyor. Teknik şartlarına uymayan değişikler yapılmış araçların trafikte dolaşmasına izin verilmemelidir.

Gençler, aman dikkat !!!! Anlamsız bir zevk uğruna, sizin ve sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmayın. Modifiye denen, hiç de gereği olmayan işlerle uğraşmayın. Otomobilinizi fabrikasından çıktığı biçimi ile, orijinali nasılsa o şekilde kullanın. Bizim için hayatlarınız, modifiye edilmiş bir arabadan daha kıymetlidir.


Ramazan Işık
26.05.2010
Ankara

20 yorum:

  1. Hocam yazıyı okuyunca ilk aklıma gelen Gölcük depremi oldu...Depremde de binalarda fazla yer kapladığı için kolonların kaldırılmasından kaynaklanan yıkımlar olmuş..Sanki benzer bir durum gibi geldi bana..

    Yeğeninize geçmiş olsun Rabbim bir daha böyle kazalardan esirgesin..SEvgiler..

    YanıtlaSil
  2. Yeğeninize geçmiş olsun. Bu da farklı bir tutku ve çok yaygın. Özellikle erkekler arasında. Böyle bir şey denemek için araba ile ilgili mükemmel bir teknik bilgiye sahip olmak gerekir her halde. Bu konuda yetkin olmadan sadece farklı bir görüntüye sahip olmak için denenince böyle sonuçlar kaçınılmaz oluyor.
    Güzel bir hafta diliyorum...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel ve doğru şeyler yazmışsınız Ramazan Bey... Ama gençlik işte, dinleyeceklerini hiç sanmıyorum... Farklı şeyler yapma, farkedilme duygusu her şeyden önce geliyor o yaşlarda... Selamlar.

    YanıtlaSil
  4. Bahsettiğiniz teknik arızaların, fazla müdahale sebebiyle oluşması mümkün. Ama arabasına bu kadar düşkün bir insanın, en önemli güvence olan kaskoya para harcamaması asıl inanılası güç ironiyi oluşturuyor.

    YanıtlaSil
  5. Yeğeniniz için büyük geçmiş olsun. Bazıları için araba büyük tutku. Neyse ki canlarına birşey olmamış.

    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  6. pabuç,
    evet acı acıyı hatırlatıyor ya ondandır. Ama bu Gölcük Depremi ile kıyaslanamaz elbette. Sevgiler.

    Asuman hanım,
    tutkunun aşırısı gözleri karartıyor, gerçekleri görmemimize negel oluyor. Herşeyin ölçülüsü güzeldir. Saygılar.

    Deliler Teknesi,
    ben de bazan o teknede olmak isterim. Ne anlamlı blog ismi öyle. Gençlerin bir kısmı böyle ne yazık ki. Sevgiler.

    MBMerki,
    evet , gerçekten inanılması güç. Kasko yaptırmadan biniyormuş. Allahtan canlarında birşey yok.

    ÇOBAN YILDIZI,
    Teşekkür ederim, sizlerden uzak olsun. Bu yazıyı yeğenimin kazasını haber vermekten çok, benzer şeyleri yapan gençleri uyarmaya çalıştım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Sevmiyorum arabaların modifiyelenmesini. Orjinal görüntüsü bozulmamalı. Bana göre çok gıcık oluyor.
    Yeğeninizede büyük geçmiş olsun.

    Selamlar

    YanıtlaSil
  8. Yeğeninize çok geçmiş olsun. Modifiye arabalar gençlerin tukkusu ama dediğiniz gibi bunu yaparken araba konusunda uzman olan kişilere danışmakta yarar var.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. çok geçmiş olsun siz gerekli uyarıyı yapmışsınız ama gençlik tarz yarattıklarını sanıyorlar ..

    YanıtlaSil
  10. Bende modifiyeden yana değilim...

    YanıtlaSil
  11. Newbahar,
    bence de. Teşekkürler.

    Çınar Hanım,
    büyükleri dinleseler başlarına bunlar gelmeyecek ama...

    bilge,
    tarzın sonu da böyle oluyor maalesef..

    FASLI,
    sizin gibi genç birinden bunu duymak çok güzel...

    YanıtlaSil
  12. Kaza geliyorum demez.Aileniz varsa her türlü olasılığı değerlendirip önlem almak gerekiyor.Allah bir daha böyle bir acı ve korku yaşatmasın.Bende egzost eklemelerinden çok fazla rahatsız oluyorum.Hele bazıları inanılmaz kötü ses çıkarıyor.Aslında cezasıda var ama uygulamada sorunlar ve caydırıcılığında eksiklikler var.bugün pazardaydım.Satıcıya bağırmaması için uyardım.Devam ederse 1 metre uzaklıkta duran zabıtayı çağıracağımı söyledim.Sırıtarak"abla cezasını az önce ödedik"dedi.1 Liraya mal satacak sonra cezayı umursamayacak.Belki çoluğu çocuğu vardır dedim.Sustum ve ilerledim.Pek çok olayda bunun gibi.Siz acıyorsunuz ama kişi kendine çocuğuna acımıyor.Ne yapalım hayat bu.İnşallah doğruyu öğrenirler.

    YanıtlaSil
  13. Üzüldüm ..Geçmiş olsun.Canlarına bir şey olmamış,bununla avunalım.Modifiye sevdası erkek şoförlerde var daha çok.Bayanlarda hiç görmedim.Amacını da anlayamıyorum bu yüzden.Orjinal hali bozmak başlıbaşına bir yanlış bence.Araç keyfi bozuluyor gibi bence.Modifiye tutkunları böyle düşünmüyorlar tabii :)Modifiye yapıcaksam en fazla yağını değiştiriyorum aracın:)Tekerlek kalınlaştırmaya da neyse.Ama diğerleri tehlikeli bir tutku boyutunda.Allah kaza bela vermesin diyelim.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. Ufak tefek değişiklikler insanı mutlu ediyor, yaşamı zevkli hale getiriyor. Ama tabii ki güvenlik ön planda olmalı. Bu yazınızdan sonra hepimiz arabalarımızdaki yangın tüplerini kontrol etmeliyiz. Yangın tüpümüz var mı?,Kullanıma uygun mu?, Zor durumlarda ulaşabileceğimiz yerde mi?

    Geçmiş olsun dileklerimle.

    YanıtlaSil
  15. Büyük gecmis olsun Ramazan bey.
    Umarim yegeniniz ikna olmustur. Nedense özellikle erkeklerde var bu tutku. Keske ayni özeni emniyet icin de gösterseler.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Hayırlı Kandiller diliyorum..sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  17. BABALAR GUNUNUZU KUTLUYORUM.Evlatlarınızın hep en güzel günlerini görmeniz dileğiyle..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  18. Babalar gününüz kutlu olsun

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Kardeşim,
    umarım öğrenirler. Bizden uyarması, sevgiler.

    EBRULİ,
    güzel dileklerine, kandil ve babalar günü kutlamalarına teşekkür ederim. Sevgiler.

    sünter,
    sağolunuz. Sizlere göstermesin.

    sarkaç,
    teşekkür ediyorum.

    Çınar Hanım,
    teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  20. Çok çok geçmiş olsun Ramazan Bey.
    Şimdiki gençlerin gözü kara ne yazık ki
    Saygı ve selamlarımla


    www.hayatizlerim.om

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.