2 Ağustos 2010 Pazartesi

BATMAN ÇAĞALA (ÇAKIL'A) KARIŞTI

Gün olur sevinir insan, gün olur üzülür. Her günümüz birbirine uymaz. Ama istikrar diye de birşey vardır. Bir seviyesi olmalı yaşam denen bu yolculuğun, bir düzeyi. Saygı, sevgi elle tutulmaz, ama gerçekliği de kimse tarafından yadsınamaz. Olmazsa olmazıdır hayatın. Saygı bitti mi ilişkilerde, bağda biter insanlar arasında. Arkadaşlıklar böyledir. Akrabasından bile vaz geçer insanlar. Hatta, evliliklerin bozulması bundan değilmidir, sevgiye dayalı saygının bitmesi.



Batman denen bir ağırlık ölçüsü vardı. Büyük ölçekli ağırlık ölçümlerinde kullanılan bir ölçü biçimiydi. Sekiz kiloya "batman", denirdi. Bu kadar büyüklükte bir ağırlık demiri olmadığından da, bu seviyedeki ölçümler, ağırlığı sekiz kilo olan bir taşla yapılırdı.



Günün birinde, adına batman denen, sekiz kiloluk bu taş kaybolmuş. Sel ağzından gelmiş olan çakıl taşlarının arasına karışmış. Belli bir ölçüsü olan, düzenlenmiş şekli bulunan bu ölçü taşının, diğer çakıl taşlarından ayırt edilmesi imkansız hale gelmiş. O zaman Ata'lar durur mu, hemen kondurmuş lafını; "BATMAN ÇAĞALA (ÇAKIL'A) KARIŞTI", demiş.

Zamanla insanlar arasındaki ilişkiler de o düzeye inmiş ki, toplumda sözü dinlenir insan kalmamış. Büyük küçük belirsiz olmuş. Kimin ne söylediği anlaşılmaz olmuş. Günümüzde olduğu gibi.


Batman çağala karıştı.



Ramazan Işık

11 yorum:

  1. Ramazan Bey,
    Çağallar öyle güçlü ki bir olup batmanı yokettiler.
    Kuaförde bir dergide yeni okuduğum bir röportajda gençlerin çok sevdiği bir ünlü, düzgün insanlardan nefret ettiğini yazmış. "Annecim, babacım" diyenlerle bir araya gelmek istemediğini belirtmiş, niyeyse. Yeni slogan "yaşasın kötülük."
    Artık sevgi ve saygıdan bahsetmek ikiyüzlülük, insafsızlık derecesine varan hakaret, erdem, açıksözlülük sayılıyor. Ve bu ikinci grup kabul görüyor. Baş ve el üstünde tutuluyor.
    Sonuç ortada. İnsanlar bir köşede yumruklaşıp küfürleşiyorlar, iki adım ötede öpüşüp koklaşıyorlar. Bu günün gençlerinin çoğunluğu dostluğun anlamını bile bilmiyorlar.
    Çok uzattım, özür dilerim. Çok hassas olduğum bir konu bu ve sözü klavyemden aldınız:))
    Anlamı, siz yazmasanız ben yazacaktım bu konuda bir post. Hemen hemen yazdım sayılır zaten :))
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  2. Batman, kile, demir şimdi hatırlayamayacağım pek çok ağırlık ölçüsü...
    İnsan aklı ne müthiş bişey! 8 kiloluk taşa batman demişler. Yöresel bir ölçümüdür acaba? Duymadım sanırım...

    Teknoloji, iletişim, günlük hayat kolaylaşırken tam anlamıyla dünya yaşanılası bir yer haline gelmesi gerekirken tam aksine insan ilişkileri belirttiğiniz gibi bozuldu gitti.

    Üzücü ve kahredici bir durum.

    Saygılar

    YanıtlaSil
  3. Asuman Hanım,
    bahsettiğiniz "ünlü (!)"'nün yolundan giden gençlerin geleceklerini karanlıklar bekliyor. Bireysel yaşam biçimleri insanları git gide mutsuzluğa götürmeye başladı. Toplu yaşam biçimini tercih edenlerden bazıları(tarikatlar,cemaatler vb.) da işi çok abartıyorlar ki, insanlarda düşünce anlamında birşey ırakmıyorlar.
    Orta yolu bulup, insanca ilişkiler kurarak, sevgi-saygı ölçeğinde yaşamak mümkün aslında.
    Yorumunuza teşekkür ederim.

    Newbahar,
    batman ölçüsü İç Anadolu'da bilinen bir ölçü birimidir. Sanırım daha başka yörelerde de biliniyordur.
    Umarım insanlar dostluk ve sevginin egemen olduğu bir dünyayı yeniden krmaya başlarlar. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. maalesef,ne üzücü değil mi?artık herşey birbirine karıştı...

    YanıtlaSil
  5. Toplum her geçen gün biraz daha yozlaşıyor,dejenere oluyor ..Gelenekler,kaybolmaya yüz tuttu.Anneannem bana"ayağına Kabe sevabı yazılsın,Allah yavuz dilden kem nazardan saklasın,üç otuz on yaşın olsun" diye dualar ederdi,şimdi dua eden büyüğe bile gülüyor çocuklar.Büyüklerin de payı var bunda.Sevgi,saygı,inanç yok,eksik ya da.Batman çağala karıştı..Ne güzel bir ifade.Not alıyorum..Yüreğinize sağlık.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Abicim sürekli kanayan yaralarımıza tuz basıyorsun! Sevineyim mi üzüleyim mi biliyorum. Sizlerin küçükleri olarak bizler manevi değerlerimize sahip çıkamadık, doğru ancak yüzlerce yıllık kullana geldiğimiz şeyleri bir çırpıda silip atan da büyüklerimiz değil mi? Saygılar abicim...

    YanıtlaSil
  7. Hem eğitici hem öğretici çok güzel bir yazı olmuş her zamanki gibi. Batmanı duymuştum ama 8 kilo olduğunu ve bu atasözünü bilmiyordum.

    Doğrunun yanlışın birbirine karıştığı, iyiyle kötünün ayırdedilmesinin güçleştiği günümüzde, 'batman çağala karıştı' gerçekten de.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. SİHİRLİSEPET,
    maalesef...

    EBRULİ,
    anneanneniz ne güzel dualar edermiş. Büyüklerin güzel dilekleri, arkasından saygıyı getirir. Sevgi ile birleşince gençler de iyi bir eğitim almış olur. Ama büyüklerde de suç oluyor çoğu zaman. Eleştiriden başka birşey bilmiyoruz. Gençler de çekemiyor. Karşılıklı bunlar. Güzel yorum için teşekkürler.

    FASLI,
    haklısın büyüklere de çok görevler düşüyor.

    Çınar Hanım,
    teşekkür ederim. Benim çocukluğumda karpuz ,soğan, patates gibi yiyecekler batman la alınırdı. Şahit olduğum durumlardı.
    Keşke sevgi-saygı ölçüleri kaçmamış olsaydı.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,
    Batman, okka, çerik, çinik vs. Bunlar hep çağala karışan ve kaybolan ölçü birimlerimiz.

    Sayın üstadım ne güzel söylersiniz; saygı, sevgi, hatır, gönül de bu kaybolan çağala karışan batman gibi yok olmuşlar.

    Belki bir zaman gelecek tekrar bu güzel hasletlere dönüş olacak ve eski değeri verilecek. Ama, biz görürüz, ama görmeyiz. Mevla bilir.

    Bu güzel konuyu bizimle paylaşan kaleme ve yüreğe sağlık ve mutluluklar dilerim. Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar,
    Sevgili Üstadım Ramazan Hocam,

    Bloğuma yaptığınız ziyarete ve yazdıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel, samimi ve içten yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Kültür trilyoneri bir memleketin insanları olarak, kültürlerimize sahip çıkmak onları korumak, kollamak ve yaşatmak ta herhalde bizlere düşüyor. Bizlerden sonra da ne verebildiysek gelecek nesillere düşecek. Ama ben şuna inanıyorum ki, bu konuda hep fire vererek ilerliyoruz. Yani her dönem bazı zenginliklerimizi kaybediyoruz. Tıpkı ormanlarımızı kaybettiğimiz gibi.

    Hayırlı Ramazanlar dilerim. Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  11. Ben bu duruma çok üzülüyorum, saygı sınırı nedir bilinmeyen bir toplumda yaşamak çok kötü .
    Çok önemli bir yazıydı.
    Saygılarımla...

    www.hayatizlerim.com

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.