24 Eylül 2010 Cuma

TEREYAĞIMIZI KENDİMİZ YAPALIM


Bugün bambaşka bir konuya girelim. Herkes yemek yapıyor ya. Ben de gıda sektörüne el atıp, bu konuda birşeyler yazayım istedim.


Tereyağı her evde tüketilen, vazgeçilmez gıdalarımızdandır. Piyasadan alınan tereyağlar her zaman güvenilir olmayabiliyor. Tereyağı yapmanın bilinen yolu ; yağlı yoğurdu yayıkla yayıp, yüzüne biriken yağları almaktır. Bugün yaşamakta olduğumuz ortamlarda bu her zaman mümkün değildir.


Tereyağı yapmanın daha pratik bir yolu da süt kaymağından (krema) tereyağı yapmaktır.

Kaymak mandıralarda satılır. Fiyatı piyasada satılan tereyağlarına göre yarı yarıya ucuzdur. Büyük oranda da yağa dönüştüğü için çok ekonomiktir. Bir örnek verecek olursak; bendeniz sık sık uğramak durumunda olduğumuz ilçedeki mandıraların birinden, kilosunu 7 TL ye kaymak aldım. Bu kaymağın bir kilosundan yaklaşık 900 gram tereyağı çıkıyor. Hem katıksız, sağlıklı, güvenilir, hem de ekonomik.


Yapımı çok basittir. Mandıradan alacağınız kaymağı, buz dolabının alt kısmında bir gün bekletin. Bir leğen içinde mıncıklayın. Yağ oluşmaya başlayacaktır. Çok az miktarda su ise, leğenin tabanında birikecektir. Bu suyu bir kaba süzün. Süzdüğünüz bu suyu keklerinizde kullanabilirsiniz. Kalan yağı da topaçlar haline getirip, soğuk su ile yıkayın. Uzun süre saklayacağınız yağları % 1.5 oranında tuzlayabilirsiniz. Bir miktarını da tuzsuz olarak buzluğunuza koyup , zamanla çıkarıp sofraya getirebilirsiniz.
Ayrıca, eğer illa eski yayık yağı tadını arıyorum diyorsanız yapmanız gereken şey, aldığınız bu kaymağın içine biraz yoğurt katıp, yayıkta yayar gibi çalkalayıp işleme devam etmektir. O zaman elde edeceğiniz tat çok daha güzel olacaktır.
Tereyağı sıhhattir. Soframızdan eksik etmemeliyiz.


Afiyet olsun.


Ramazan Işık

18 yorum:

  1. :)Harikasınız.Hiç yapmamıştım.Denemek üzere not alıyorum .Emeklerinzie sağlık.Afiyetler olsun.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık...Aldığımız paket tereyağlarda tereyağı kokusu bile yok.Ankara'da mandrayı nerden bulacağım ((

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler ilk fırsatta denemeye çalışacam inş.
    Ellerinize sağlık bu arada hocam :)

    YanıtlaSil
  4. EBRULİ, teşekkürler. Afiyet olsun.

    Dalgaları Aşmak,
    çoğunluk Ankara'da yaşıyorum ama ben de bilmiyorum nerede. Ama yolunuz düşerse, gittiğinizde ilçelerden alabilirsiniz sanırım.

    YanıtlaSil
  5. Tereyağlarını beğenemez olmuştum bu tariflerini deneyeceğim teşekkürler ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Gıda sektörümüzün hali perişanken şu günlerde (viruslü-bakterili köftelerden GDO'ya), tarifiniz de tam yerinde olmuş.

    YanıtlaSil
  7. çocukluğumda rahmetlik annemle yapardım ama hala ara sırada olsa yapıyorum..fakat çocukluğumdaki keyfi ve lezzeti alamıyorum hocam ..bilgiler paylaşıldıkça çoğalırmış ne güzel bir konuya değinmişsiniz teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. Kayınvalidemin eskiden kullandığı yayığı alıp evimde dekor amaçlı kullanıyorum :)
    Üzerine çiçek yerleştirdim iyi mi?:))

    Sağolsun, ömrü uzun olsun bana peynir yapmayı da tereyağı yapmayıda öğretti.

    Sizin yazınızı okuyunca eşimin tereyağıyla ilgili ilginç bir hatırası var o aklıma geldi güldüm.
    Birgün yayınlayacağım sanırım.

    Sevgi ve selamlar

    YanıtlaSil
  9. pabuç,
    afiyet olsun. Ben teşekkür ederim.

    sufi,
    artık piyasada satılanlara şüpheyle bakar olduk maalesef.

    sarkaç,
    teşekkür ederim.

    bilge,
    her şeye rağmen yapmaya devam edelim. En sağlıklısı bu. Sevgiler.

    Newbahar,
    ne güzelmiş. O yayıkların yağları ve ayranlarının tadı hala damağımdadır. Elinizde böyle bir imkan varsa kullanın bence. Kaymakları birkaç kilo yoğurtla yayıkta yayıp yağ elde ederseniz o yağın lezzeti bambaşka oluyor. Deneyin bence. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Ben de deneyeceğim teşekkürler

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar Sayın Ramazan Hocam,

    Uzunca bir aradan sonra bloğunuzun başına geçip, birazcık tarz değiştirerek gıda sektörüne el atmanız çok hoştu. Bu sizin çok yönlü biri olduğunuzun işaretidir.

    Ev usulü tereyağı elde etmenin sırlarını bizimle paylaşan emeğe ve yüreğe selam ve saygılarımı sunarım.

    İyi ve güzel olan ne varsa, paylaşmak arzu ve ümidiyle sağlıcakla kalın efendim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık Ramazan Hoca'm. Kırk yaşından sonra herkesin günde bir miktar tereyağı tüketmesi sağlık açısından çok faydalıymış.

    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  13. Emeklerinize sağlık, deneyeceğim ben de.
    Saygı ve selamlar Ramazan Bey.


    www.hayatizlerim.com
    www.kitapseslerimutfakhalleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Ramaza Hocam,

    Hepimizin zaman zaman bloglarımıza böyle uzun süre ara verdiğimiz dönemler oluyor. İnşallah hayırlı bir ara vermedir.

    Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  15. Çınar,
    afiyet olsun.

    re55,
    teşekkür ederim. Öylesine aklıma geldi yazdım.
    Bloga ara verme ise; Bazan insan hayatında farklı dönemler oluyor. Her şeyden el, çekip biraz kendini dinleme ihtiyacı gibi, birikimlerden boşalma isteği gibi ve yorgunluk atma isteği gibi. Bir süredir bunlara benzer bir durum var üstümde. Ben de bu durumu kısa zamanda atmak isteğindeyim. Umarım aşarım. İlginize, dostluğunuza teşekkür ediyorum. Sevgiler.

    Çoban Yıldızı,
    Özlem,
    ziyaretleriniz için ben teşekkür ederim. Saygılar sunuyorum.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar,
    Hakikaten tam zamanında,ziyadesiyle istifade edilebilecek bir reçete olmuş.Yüreğinize,emeğinize sağlık.
    Muhabbetle

    YanıtlaSil
  17. Cafe Pepela,
    hoş geldiniz. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de sizin güzel sitenizi takip ediyor olacağım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Bu kadar basit olması çok ilginç,güzel paylaşımınız için teşekkürler,ben de not aldım :)

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.