15 Haziran 2009 Pazartesi

İDARE



Zaman çabuk geçiyor.Yaşanmışlıklar da belgelenmediği zaman unutuluyor.Unutulan hayatlar,bugün yaşananların ne kadar değerli olduğunun anlaşılmasını zorlaştırıyor.Geçmiş unutulmamalı.Sürekli geçmişi düşünerek yaşanmaz ama,geçmişte yaşananların izleri de silinmez.

İdare diye bir araç vardı hayatımızda.Huni biçimli,bez fitilli,yakıtı gazyağı olan bir aydınlatma aracı.İçine gaz yağı konur,kapağındaki boru biçimindeki delikten bez fitil takılırdı.Fitil ateşlenir,içinden çektiği gaz yağını küçük bir isli alevle yakardı.Onunla aydınlanırdık.Öyle aydınlanırdık ki,onun ışığında okuduğumuz kitaplar bizi,yüzyıllarca zaman diliminden atlatır,bu günlere getirirdi.Geleceğe doğru değişmemizi ve gelişmemizi sağlardı.

O küçücük ışık hüzmesi olmasa,geceler boyu onca kitap nasıl okunurdu.Ocakta yanan koca kütüklerden çıkan aydınlık o kitapları okumamıza yetmezdi de,idareden çıkan o cılız ışık,sayfalara yazılmış bit kadar küçük yazıları okumamızı sağlardı.Zira idare elimizin altında,yanıbaşımızdaydı.Ocak ise sabit,yerinden kıpırdayıp baş ucumuza gelemez.

İdareden,cam şişeli gaz lambasına geçmek devrim gibi birşeydi.Herkes her zaman gaz lambasını kullanamazdı.Gaz lambası idareye göre çok fazla gaz tüketirdi.Önemli misafirler geldiğinde yakılması gereken bir araçtı gaz lamabası.Numaralıydı.Beş numaralı camlı olanı en büyüğü idi.O da çok gaz yaktığı için az kullanılırdı.

Lüks denen araçlar ise,adı üstünde lükstü.Köyde bir iki evde ya var,ya yoktu.Bizden öncekiler de onu,hemen hemen hiç görmemişler zaten.

İdare,onunla yaşayanlara daha dün gibi geliyor.Ama yeni çağın gençlerine de tarih kadar eski.Anlatması bile zor.

İdare,hayatın vazgeçilmezidir.Bugün de hayatı bir şekilde idare ediyoruz.Ama idare ile yaşamak çok zordu.Yaşayamayan bilemez,anlayamaz.

Aslında nostalji olsun diye turistik düzenlemeler yapmak gerek.Turizmciler bunu yapabilir.Hiç olmazsa bir günlük idareli hayatlar yaşatmak,batılılara ilginç gelebilir.Önerimdir,böyle bir olguyu düşünsünler.Her şeye sahip yaşama biçiminden sıkılmış insan guruplarına sunulacak değişik bir turistik öge olabilir.

Hayatı ıskalamayalım.İdare edelim.Yaşamak idare etmektir,hem hayatı,hem kendimizi.Sahip olan idare eder.İdarenin olmadığı,mağara hayatlarını düşündüğümüzde, idareli hayatın ne kadar lüks olduğunu anlarız.Demek ki biz mağaralı yaşamdan bir kademe ilerisini yaşamışız.

Ne mutlu bize.

Ne mutlu yaşamı idare edebilenlere.

Ramazan Işık

8 yorum:

  1. çok güzel bir yazıydı.

    YanıtlaSil
  2. Dolunay,teşekkür ederim.Güzel tarafından baktığınız için güzel geliyor.Bu da gönül gözünüzün açık olduğunu gösteriyor.
    Mutluluk dolu idare edilebilen hayatlar dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Gzel bir yazıydı evet ama bu kadarla geçiştirmeyecem yorumu..Yokluk insanın zorluklardan geçmesidir..Zorluklarinsanı olgunlaştırır ve değer bilmeyi sağlar,yokluğu gören varlığa daha çok şükreder(aklı başında insanlardan bahsediyorum)Zamanımız insanların hiç birşeyden memnun olmamalarının temelinde yokluğu bilmediklerinin etkisi var diye düşünüyorum,her istediğimizi istediğimiz zaman alabiliyorsak ne kadar kıymetlidir bizim için bi düşünelim,en fazla bir gün...
    sonra ondanda sıkılıyoruz..,
    Konu seçiminiz çok hoş ,yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Evet,aradığım bu.Anlaşılabilmek.Amaan gene başladı eskilerden denmeden anlaşılabilmek."Aklı başında insanlar"bunları algılayabiliyor.Asıl ben size teşekkür ederim.Bana yaşama sevinci veriyorsunuz.

    YanıtlaSil
  5. hayır hayır fazla söze hiç gerek yok tek kelimeyle harikaydı, anne annemi hatırladım şimddii elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. siyah kelebek,teşekkürler.
    bazan az sözle de çok şey anlatılabilir.
    büyüklerinizin yaşayanlarına saygı,gidenlerine rahmet diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. sayfama ziyarette bulunup izleme listenize almanız. ve birde değerli yorumuzla beni yazmaya teşfik etmeniz çok hoş bir davranışştı. çok teşekkür ederim size tamamen katılıyorum
    her şey önümüze sunulmuş ama biz hem okumaya hemde yorumlayaa özürlü olduk düşüncelerimizi söyleyemz olduk eskiden, düşünce suçu vadı kimse yaazamaz yazdığı korkudan okunmaz ve asla yorum yapılmasdı çünkü bazı yazılar yasaktı. yasaklı düşünceler vardı.

    ama şimdi herşey serbst ülkemizde ama malesef bizim ruhmuz yasaklı ve yıl 2009 hala düşüncelerimiz yasaklı saygılar :=)

    YanıtlaSil
  8. siyah kelebek,yasakları kaldırmalıyız.biz öncelikle ruhumuzdaki yasakları kaldırmazsak, kim kaldıracak.
    bence siz yasakları kırmış birisiniz.düşüncelere yasak olmayacak birşey.artık bu dünyada bunun mümkünü yok.
    yorumun için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.