2 Eylül 2009 Çarşamba

EKMEK PEŞİNDE


Haguenau,Fransa'nın almanya sınırına yakın,tarihi Strasbourg kentinin bir ilçesi.Almanya sınırına 30 KM mesafede.Şirin bir orta Avrupa kasabası.Bu bölge Alsace(alsaz okunur)denen orta avrupa bölgesi.

Bu bölgenin ilginç özellikleri var.

En ilginç özelliği insan yapısı.Fransa'ya ait olmasına rağmen,kırma Almanca sayılabilecek,Alsazca denilen bir dil konuşuluyor burda.Alsazlar Fransızlardan daha çok Almanlara benziyorlar her yönden.Fransız televizyonlarında haftada bir iki gün,birkaç saatlik alsazca dilinde tv programları yayınlanıyor.

Diğer özelliği,bu bölgenin ekonomik zenginliği.Tarıma dayalı alanlarından çok verim alıyorlar.Orta avrupanın gün aşırı yağmurlu iklimi,buralarını çok verimli yapmış.Peynir çeşitleri o kadar fazla ki,marketlerde peynir reyonu kadar uzun tezgah,başka hiçbir üründe yok desek yeridir.

Tarihi Alsace evleri çok ilginç.Bizim Beypazarı evlerine benzer şekilde,duvarlarında ahşap latalar var.Bu evleri çok güzel korumuşlar.Eskiyi yıkıp yeni betonarme binalar yapmamışlar.İnsan bu evler arasında gezerken,tarihte geçmişe yolculuk yaptığını düşünüyor.

Alsazlar,fransızcayı aksanlı konuşuyorlar.Almancaya benzer bir aksanla,kaba bir biçimde.
Buradaki türkler de faransızcayı,alsazlarla beraber çalışırken öğrendikleri için,onlarda aynı alsazlar gibi aksanlı öğrenmişler.Benim için çok ilginç bir durumdu bu.

Bir ilginç durum da şuydu.Yıllardır Türkiye'ye gelememiş ailelerin çocuklarına ait Türkçe konuşmalar.Aile yurdumuzun hangi yöresinden gitti ise,çocuklar da o yörenin şivesi ile konuşuyorlar.Zaten türkçe okul ve öğretmen görmedikleri için,dil de aileden gördüğü gibi oluşmuş.

Dikkat çeken bir durum da şuydu.İlçeye bağlı bir kasaba var.Bir okulu var ve bu okulun toplam öğrenci sayısı üç yüz civarında.Bayağı büyük bir kasaba ama çocuk sayısı az.Bu kasabada beş altı Türk aile yaşıyor.Bu okula bu ailelerden gelen çocuk sayısı ise on iki.Koca kasabada üçyüz ,birkaç Türk aileden okula giden on iki çocuk.Bu da dikkatimi çeken ilginç bir durumdu.Böyle giderse Avrupadaki insan varlığımız kısa zamanda azımsanmayacak sayıya ulaşır,her ne kadar Anadolu'da nüfus artışında azalma olsa da.

Bizim insanlarımız buralara gelmişler.Köylerde kasabalarda,şehirlerde yurt yuva kurmuş,yerleşmişler.Gurbet ellerde ekmek peşinde koşmuşlar.Ayrı bir dünyaları olmuş.

Bizim oralarda bir deyim vardır"ekmaani govala"derler.Yani ekmeğini kovala,ekmek için çalış,çabala,başka lüzumsuz işlerle uğraşma demek isterler.Herkes ekmaani kovalasa sıkıntılar azalır.Ekmeğini kovalayana herkes saygı duyar.

Ekmaamizi kovalayalım.

Herkese sevgiler.

11 yorum:

  1. Ekmeğimizi kovalamakla geçiyor hayatımız.Güzel günler dilerim....

    YanıtlaSil
  2. farklı ülkelerde bulunmayı çok isterdim.farklı insanlar,farklı kültürler tanımak güzel olurdu.farklı coğrafyalarda,farklı bir hava solumak ve oradakilerin ekmek telaşına tanıklık etmek...

    YanıtlaSil
  3. çok haklısınız size sonuna kadar katılıyorum..Ekmek kovalıyoruz ekmeğimizin peşindeyiz..yakalayana ne mutlu :)

    YanıtlaSil
  4. sihirlisepet,farklı ülkelerde bulunmak kısmet meselesi.biraz da o konuyu ideal edinip,o uğurda çalışmak.istendikten sonra yapılabilir.
    siyah kelebek,ekmek kazanmak zor zanaat.ama çalışınca da olmuyor değil.

    YanıtlaSil
  5. "Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası, Dostunun yüz karası, düşmanının maskarası." (Mehmet Akif Ersoy)

    YanıtlaSil
  6. yasemin,Akif güzel söylemiş.

    YanıtlaSil
  7. Ben farklı ülkelerde bulundum. Yaklaşık üç sene yurtdışında yaşadım. Ekmaami kovaladım sizin deyiminizle :) Ve şunu anladım. Bizim memleket gibisi yok. Ne yiyecek çeşitliliğimiz ne de gönül zenginliğimiz yok başkalarında... İlginç bir milletiz vesselam. Hamurumuz güzel, ondan herhalde. Ama yanlış yoğuruluyoruz işte...

    YanıtlaSil
  8. mit,ne mutlu sizin gibi ekmaani kovalayanlara.doğrusunuz,bizdeki gönül zenginliği başka hiçbir millette yok.onun için onlarda gönül diye bir kelime de yok.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. ilgimi çeken,severek okuduğum bir yazıydı.
    teşekkür ederim paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  10. igg,ilginize teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  11. Ekmeğini kovalayan insan da zaten emeğe saygı duyar.
    Üretemenin önemini anlayacağımız bir toplum olamamız dileklerimle.
    Bu bilgiler için ayrıca teşekkür ederim.
    İlk kez duyuyorum, blog sayfalarınız da bu yüzden seviyorum işte.
    Saygı ve selamlarımla Ramazan Bey.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.