18 Ocak 2010 Pazartesi

YAŞLI TEYZE


foto-yasemin tangören

Her halinden,seksen yaşlarında olduğu belli olan yaşlı teyze,hastane koridorundaki banka oturdu.Onu oraya getiren,yanındaki daha genç yaşta olan bayan, işlemler için gitti. Yaşlı teyze etrafını kolaçan etti.Bankta yanına oturduğu, orta yaşlı adama dokundu.
-Mayışlar bangıya yatmış mı?
-Bilmiyorum teyze.
-Herhal bazarertesi yatacaamışş.
-Öyledir herhalde teyzeciğim.
-Sen de mayış alıyonmu?
-Alıyorum teyzeciğim.
-İiii,iiii.Ben üçyüz, bi de elli alıyom.
-............
-Evsabısın(eşin demek istiyor) var mı ?
-Var teyzeciğim.
-Oğlan uşak ?
-Onlar da var.
-Gaç dene.
-İki oğlan.
-Gelin var mı?
-O da var teyze.
-Gızın yokh mu ?
-Yok teyzeciğim.
-(adamın omuzuna güçlü bir yumruk indirerek)Gızın yoosa halın kötü.Gelin sana bakıyor mu?
-Bakıyor teyze.(aslında gelinle ne ilgisi var,adam daha sapa sağlam,orta yaşlı birisi.)
-Halal süd emmiş öyleese.(kafasını anlamlı anlamlı sallayarak ve biraz önce yanından işlemler için gitmekte olan bayanı göstererek)Benimkiler var ya benimkiler,ööle viririm viririm doymazlar.
-................
-Allahtan benim herif ölmeden evvel bana didi ki,garı ben ölürsem bunnar sanga bahmaz.İisimi tallaları,bağı,evi senin üstüne yapiim de,sokakta galma didi.Şinci tallam,baağaam,evim var da (kafasını sallıyor).......
-...............
-Senin ev sabısı sana bakıyor mu ?
-Eh,iki gözüyle bakıyor teyze.
-Ööööle dime.Onga iiii bak.O da sana iii baksıng.Onu oooşa,sev.Çocukhlara guvenme.(bu arada,orta yaşlı adamın, genç yaşlardaki oğlu yanlarında oturuyor ve konuşmaları dinleyip,hafiften gülümsüyor.
-..............
-Sen guşbunnu(kuşburnu) bilin mi.
-Bilirim teyzeciğim.
-Hah işte,o guşbunnu var ya,her derde devadır.Bizim orda çok olur.Benim oolanın çarşının orda tükanı var.Ben sana getiririm.Orıya bırakırım.Daha bissürü otlar niiiler var,onnardan da getiririm saaa.
-Teşekkür ederim teyzeciğim.
-Bizim şeer .......i bilin mi sen.
-Bilirim teyzeciğim.
-Onun gazaası(ilçesi)....,onun koyü de ....bizim koy.Sen oraları bilin mi ?
-Onları bilmiyorum teyze.
-Senin memleket nire ?
-.......şehir teyze.
-Eeee ora bizim şeerin ötesinde herhalda.Bizim koyün öte yanında ...koyu var orlarda mı ?
-O taraflarda teyze.
-Benim babam severbellik çocuuuu, biliyogn mu?
-Öyle mi teyzeciğim.
-Sen severbelliiı(seferberlik'i) bilin mi.
-Duydum teyzeciğim.

O arada gelini geldi.Teyzeyi elinden tutup, doktorun odasına doğru götürürken,teyze adama doğru bakıp,gelinin arka tarafından başı ile gelini işaret ederek,"bu gelin var ya bu gelin"dercesine kafasını sallıyordu.


Ramazan Işık

17 yorum:

  1. Ya harika...Şiveyle yazılmış olmasına bayıldım...Teyzenin ne çok derdi varmışş..Yaşlılarla sohbet çok çok hoş oluyor ama çocuklar gibi şikayetleri hiç bitmiyor...Hepimiz yaşlanaca ve hepimizde şikayetçi birer nene/dede olacaz (ömrümüz el verirse tabi) Rabbim sevenlersiz koymasın bizi...

    YanıtlaSil
  2. Büyük bir keyifle ve zevk alarak okudum. Hocam, kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık. Duvar gazetenize haftada bir yazı asıyorsunuz, ama tam asıyorsunuz. Kişileri öyle güzel ustaca konuşturmuşunuz ki, hocam dört dörtlük olmuş, emin olun. Tebrik ederim, kutlarım sizi...

    YanıtlaSil
  3. pabuç,şive kendine göre sempatik değil mi.
    Recep Altun bey,beğeniniz hoşuma gitti.cesaretim arttı.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Yaşlı teyze resmi için de bir şeyler söylemek istiyordum, anlatınızın heyecanından onu unuttum. Ama hemen geri döndüm geldim. Ramazan hocam. Fotoğrafı çeken kardeşimiz de o kadar güzel bir kompozisyon çekmiş ki, çok gerçek duruyor. Profesyonel bir çekim olduğu her ayrıntısından okunmaktadır. Fotoğrafı çeken kardeşimizin de objektifine, emeğine ve yüreğine sağlıklar dilerim.

    YanıtlaSil
  5. Teyzem eminim ki Orta Anadolu' nun tam da bağrından kopmuş. Şive o kadar bildik ki. Bu teyzeyi sonuna kadar dinleyen beyefendiyi tebrik etmek gerek. Resmen sevap işlemiş. Gerçekten çok güzel yazmışsınız Ramazan Bey. Ajitasyonsuz, yorumsuz, olduğu gibi.Okuru üzüp korkutmadan. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Bu nene Yilmaz Erdogan´in Süreyya hanimi gibiymis anlasilan:)
    Gelinini aninda harcamis:))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Recep Altun Beyciğim,fotoğraf çekimlerini yapan genç bir bayan arkadaşımız(Yasemin Tangören),bu işin eğitimini almış,yarı profesyonel bir kardeşimizdir.Benim çok yakın bir arkadaşımın kızıdır.Bu işi profesyonel olarak yapacağını umuyorum ve ben şahsen teşvik ediyorum.Sanat çevrelerinden benzer teşviklerin yapıldığını biliyorum.İlginize teşekkür ederim.

    Asuman Yelen,Hemen belli oluyor değil mi Anadolunun tam ortasından olduğu.Aslında bu teyzeyi dinleyen benim.Sabah hastanede dinleyince,dayanamadım akşam gelip hemen yazdım.Gerçekten olduğu gibi aktarmaya çalıştım.Eksiği vardır,ama kesinlikle fazlası yok.

    sünter,ama o kadar tatlı anlattı ki,eminim gelini yanımızda olsaydı o da gülmekten katıla katıla gülerdi.zira başka banklarda oturan,teyzenin gelini yaşlardaki bayanlar bizim neler konuştuklarımızı merak ediyor,duyamadıkça kendi aralarında konuşup gülüşüyorlardı.bu teyze bu kişiye neler anlatıyor acaba diye meraklandıklarını görüyordum.hatta birisi teyze gittikten sonra bir ara gelip "gelinini mi çekiştiriyordu" diye sormadan edemedi.çok hoş bir ortamdı gerçekten.aslında benzerlerini çok yaşıyoruz toplumda.
    ilginize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Eyvah eyvah benim de kızım yok napıcam :)teyze gibi ardından başımı sallarım en fazla:)Çok seviyorum ben de yaşıları.Hepsi birer kültür hazinesi bence.Hastahane olsun,banka olsun,neresi olursa olsun,mutlaka sohbet ederim ben de.Yaşamış,görmüş.Deneyim sahibi.Dede ve büyükanneleriyle büyüyen çocukları şanslı sayarım.Teyzenin şivesi de çok tatlı.Çok güzeldi,büyük bir keyifle okudum.Yüreğinize sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. ebruli teşekkür ederim,ben de zevk alarak yazıp aktardım.

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık Ramazan Bey. Anlatmak istediklerinizi büyük bir ustalıkla kağıda aktarmışsınız. Keyifle okudum gerçekten de... Tekrar tekrar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. ninem cok dertliymis zavallim, bizim halimiz nice olur Allah bilir artik,zevkle okudum cok tsk ederim

    YanıtlaSil
  12. kaleminize ve emeğinize sağlık çok doğal ve ustalıkla anlatmışsınız .yapmacıksız doğal halleriyle öyle bir konuşurlarki bende çok konuşurum birde eskilerden konuştunuzmu değmeyin keyiflerine ...sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. yazıyı okurken sanki kendim yaşamış gibi hissettim,emeğinize sağlık çok keyif aldım.yaşlıları çok severim kendimizi ayna gibi görürsek onları çok daha iyi anlayabiliriz sanıyorum.değerli ziyaretiniz içinde tşk ediyorum. saygılarımla...

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel anlatmışsınız teyzenin o güzel şivesiyle sohbetinizi. Zavallı gelin hastanelerde yardımcı, buna rağmen yine de çekiştiriyor değil mi:))

    Yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Bloğuma bir bakar mısınız? Mimledim sizi :)

    YanıtlaSil
  16. mit,ben de sizin yazılarınızı zevkle okuyorum,sevgiler.
    hobicik,allah bilir bizim halimizi,ben de merak ediyorum doğrusu.
    bilge,evet onları dinlemek çok zevkli gerçekten.
    aysemmutfakta,ne güzel yaşlıları sevmeniz.hepimiz onlara değer vermeliyiz.
    çınar hanım,geline ben de üzüldüm doğrusu.yaşlandığımızda nelere dikkat etmemiz gerektiğinin örnekleri bunlar.
    ÇOBAN YILDIZI,mim için teşekkürler.beni onurlandırdınız.

    YanıtlaSil
  17. Ziyaretinize ve yazdıklarımıza daha bir anlam katan o güzel yorumlarınıza çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.