14 Ocak 2011 Cuma

BAÇÇI

. Çocukluğumuzda "baççı oyunu" adında bir oyun oynardık. Baççı; uç kısmı kalem ucu gibi sivriltilmiş, yaklaşık 70 cm boyunda, 5-6 cm çapında bir sopaydı. Her çocuk bu deyneklerden birkaç tane yapardı. Kendisi yapamayanlar, büyüklerine yaptırırdı. Boş zamanlarda, harman yerlerinde veya, hayvan gübrelerinin dökülmüş olduğu gübeliklerde oynanırdı. Saymaca sonucu bir ebe seçilir, seçilen ebe baççısını yere diklemesine saplardı. Ondan sonra oynayacak olanlar sıra ile ellerindeki baççı'ları bu baççıya yanlamasına vurarak ve aynı zamanda baççısını yere saplamak suretiyle ebenin baççısını ve kendisinden önce saplayanların baççılarını düşürmeye çalışırlardı. Yerdeki baççıyı düşürebilen, eğer kendi baççısı da yere saplanmışsa, rakip baççıyı almaya hak kazanırdı. Böylece, ne kadar baççı devirir, elinde ne kadar çok baççı biriktirirse, o günün kahramanı olurdu. Çok yenilmemek için herkes kendi akranı ile oynardı. Baççı, televizyonun, yapay oyuncakların olmadığı o devirlerde, köy yerinde, çocukların vazgeçilmez eğlencelerindendi. Harman yerlerinde toplanmaların bir vesilesiydi. Oyundan oyuna geçilirken, baççı da diğer oyunların yanında bir renkti. Şimdi bu günden bakınca o günler, sanki eski çağlarda yaşanmış gibi geliyor ama aslında çok geçmiş değil. Zaman ne çabuk geçiyor.                  14.01.2011 Ramazan Işık .

25 yorum:

  1. Çocuklarımızın arkadaşı yok ki artık oyun oynasınlar. Hepsi eve kapalı. Oyun parkında bile oyun kurma zamanları, birlikte oynama kültürleri ve çalıştıracak hayal güçleri yok. Sanırım sorumlusu da biz anne ve babalar oluyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Sayın hocam, şu anda köy yerlerindeki çocukları bilmiyorum ama, ilçelerimiz dahil şehirlerimiz zaten malum, nerde çocukları biraraya toplayan o eski güzel oyunlar...

    Güzel bir paylaşımdı, teşekkürlerimi sunarım. Kaleminiz ve yüreğiniz güçlü ve daim olsun. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  3. Her yörenin kendi oyunları vardır değil mi Ramazan Hocam?

    Nerde harman yeri, nerde toz toprak, nerde elimizdeki sopalar...

    Siz anlatınca çocukların bağrış çığrış sesi yankılandı kulaklarımda.

    Saygı ve selamlar

    YanıtlaSil
  4. sarkaç,
    yapay oluşumlar hayatımıza egemen oldu. Düşünerek üretmek yerine başkalarının ürettiklerini tüketmek daha kolay geliyor. Dostluklar, arkadaşlıklar kayboldu ne yazıkki.

    Yaz Blogcu,
    yeni adınız hayırlı olsun. Netten uzakta olduğumdan gelişmelerden geç haberdar oluyorum maalesef. Evet arkadaşlıklar, toplanmalar şimdiki çocukların dünyasında yok. Herişey yapay. Yorumunuza teşekkür ederim.

    Newbahar,
    ara ki bulasın harman yerini. Yapay parklar onların yerini hiçbir zaman tutamaz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Uzun süredir yoktunuz sanırım, hoşgeldiniz.

    Bizim çocukluğumuzu özgürce oynadığımız oyunları ve şimdiki çocukların yalnız yaşamlarını düşününce bana da tarih öncesiymiş gibi geliyor o günler. Oysa daha dün gibi.

    Güzel bir paylaşımdı teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Sevgili hocam ben ASİL AVŞAR nette dolaşıyordum avşar obasından sitenize ugradım bir birbuçuk senedir takip ediyorum hoşumada gidiyor konular kayda değer bu gün baççı yı okudum duyğulandım o günlere geri gittim hiç unutma mışsın ayrıntılarıyla hatırlıyorsun ne güzel. ben de bazı şeyleri hatırladım kibar bacı vardı mehmet enişte vardı emeğini hiç kimseden esirgemeyen gerçi.BAÇÇI. kadar önemli değiller ama onlarda vardı işte vardı saygılar kıymetli hocam.

    YanıtlaSil
  7. Uzun süredir yoksunuz Ramazan bey,Umarım herşey yolundadır,iyisinizdir...
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  8. Çınar Hanım merhabalar,
    nete fazla giremiyorum. Bazan böyle uğrayıp birşeyler yazacağım. Selamlar, saygılar.

    İçimden Geldiği Gibi,
    ilginize teşekkür ederim. Yaramaz birşey yok. Sadece nete fazla girmiyorum. Saygılar sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Muzaffer Merhaba,
    "baççı" son günlerde kaleme aldığım bir yazı. Eskileri elbette unutmamız mümkün değil. Kibar Bacı ve Mehmet enişte'nin sevgileri ve onlara olan saygım her zaman sonsuzdur. Ben yaşadıkça da devam edecektir.
    İlgine teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar Sayın Hocam,

    Siz en son sayfanızı yazalı 5 hafta olmuş, bu süre bir aydan fazla demek. Ben de sizi merak ettim. İnşallah sağlık, sıhhat ve afiyettesinizdir. Sağlığınıza duacıyım. Allah'a emanet olun. Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  11. Yaz Blogcu,
    ilginize teşekkür ederim.Bu aralar nete giremiyorum. Başkaca bir problem yok. Herkese sevgiler saygılar.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar,

    Bizi, bu iletişimden alıkoyan; doğamızda olan yazma ihtiyacımızı engelleyen bu zihniyeti ve bu zihniyetten doğan her türlü yaptırım araçlarını şiddetle kınıyorum.

    Anlatma isteği, insanda doğal bir eğilimdir. Çocukluk döneminde ağlama, bağırtı ve el yüz hareketleriyle görünürlük kazananan bu istek, sonradan dil aracılığıyla konuşma ve yazma şeklinde belirir.

    İnsanoğlu varlığını belirtmek için konuşma ve yazma unsurlarından birine başvurmak ihtiyacını duyar. İnsandaki konuşma ve yazma ihtiyacı; kişisel, toplumsal ve uğraşsal zorunluluklar şeklinde tezahür eder.

    Bu bağlamda, yazmak; dünyayı tanımak ve onu dost hale getirmekse, çalan çanlara kulaklarımızı tıkayamayız. Çalan çanlarda, kendi sesimizin yankılarını duymamız gerekir.

    Çevremizdeki çirkinlikleri, haksızlıkları ortadan kaldırarak, onları değiştirip düzelterek, dünyayı dost hale getirebiliriz.

    Haksızlıkların yok edilmesi, çirkinliklerin giderilmesi, toplumda bir saygı dengesi yaratır. Bu nedenledir ki, yazmaya katılmış her insan, öbür insanlardan daha ağır bir sorumluluk yüklenmiştir. Böyle bir sorumluluk yüklenme de yazarı, toplumun sözcüsü haline getirir.

    Bu bağlam da, bizler de yazdığımıza ve dolayısıyla bu gruba dahil olduğumuza göre, üstümüze düşeni seve seve yerine getirmeye hazır mıyız?

    Recep Altun Kaman-Kırşehir

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar Hocam,

    Zaten zar zor devam eden yazma fiilimiz malesef bir de mahkeme engeline takılarak tamamen (blogger'de)sona erdi.

    Sizden zaten uzun zamandır hiç duyamamıştık. Üstüne üstlük bir de bu mahkeme engeli gelince, temelli kapatılmış bir dükkan gibi oldu bloglarımız.

    Mahkeme engelinden sonra tüm bloglarımı faaliyete kapadım. Üç ay içersinde hiç hareket görmezlerse, temelli silinip gidecekler.

    İnşallah sağlık, sıhhat ve afiyettesinizdir. Görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,

    Sayın hocam, iyi olduğunuza sevindim. Sizden duymak istediğimiz de buydu zaten.
    Sağlıcakla kalın ve en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar Ramazan Hocam,

    Nihayet mahkeme engeli kalktı, bizler de bloglarımızı ziyaret edebiliyoruz artık. Ama bu arada geçen süre, tüm blogcuları küstürdü ve bloglarından uzaklaştırdı. Tekrar ısınıp eski halimize dönebilir miyiz bilmiyorum? Ama, insanoğlunda ki bu yazma ve paylaşma azmi olduğu sürece tekrar eski günlere dönebileceğimizi sanıyorum.

    Bu dünya da kimseye rahat, sağlıklı ve huzurlu nefes almak yok, hep mücadele ile geçecek bu ömür. Bizler de sabreden ve şükreden kullar olacağız ki, bunun ecrini görebilelim.

    Sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dilerim. İyi ve güzel ne varsa paylaşmak arzu ve ümidiyle sağlıcakla kalın, saygılarımla.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Ramazan Bey
    Bu bahsettiğiniz oyunu duymamıştım. Hiç harman yerinde bulunmadığım gibi.
    Sizde epeydir ara vermişsiniz. Umarım bloglar da açılmışken yazılarınıza devam edersiniz. Haykırış Beyden de haber yok. Umarım herkes sağ ve salimdir. Esen kalın.
    Saygılar.
    <:))

    YanıtlaSil
  17. Sevgili arkadaşlarım, blogların kapanması büyük bir yaraydı. Ülkemizde derin olaylar oluyor. Blogların kapanması da onlardan biriydi. Umarım interneti tümüyle kapatmazlar. Burada olmaya çalışacağım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar Ramazan Hocam,

    Uzun bir aradan sonra sesinizi duymak çok güzeldi. İnşallah sıhhat ve afiyettesinizdir. Ülkemizde derin olayların olduğu çok doğru. Biz nereye sürükleneceğiz belli değil...

    Allah'a emanet olun, selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  19. Selam ve sevgiler benden sevgili arkadaşım. Sağlığımızda bir problem yok da, ülkemizin sağlığında sıkıntı var.Hayreylesin.Geleceğe ümitle bakmak istiyoruz ama ...
    Sevgiler selamlar.

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar Ramazan Hocam,

    İnşallah sıhhat ve afiyettesinizdir. En Güzel'e emanet olun ve sağlıcakla kalın efendim,

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar Ramazan Hocam,

    Bir fincan kahvenin nasıl kırk yıl hatırı varsa, dostlar arasındaki bir merhabnın da hatırı olduğunu bizlere zaman hem öğretmiş, hem de göstermiştir.

    Ben de bu bağlam da inşallah sıhhat ve afiyette olduğunuzu ümit ederek bloğunuzu ziyaret etmiş bulunmaktayım.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanetsiniz.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Ramazan Bey
    En son yorum yazınız Mayısta....Bu arada yaz sıcaklarıyla aranız iyidir inşallah.

    Allahın hakkı üçtür derler ya bu yılki ikinci yazınızı bekliyoruz...üçüncüye Allah kerim.

    Selamlar ve saygılar
    <:))

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar Sayın Ramazan Hocam,

    Kendinizi özlettiniz ama, önemli olan önce sağlık ve sonra huzur gelir, bu ikisinden de mutluluk doğar hocam, ben de size kısaca mutluluklar dilerim. Hayırlı Ramazanlar.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  24. Ramazan bey merhaba,uzun süredir sizden haber alamıyorum umarım iyisinizdir.
    ailenizin ve sizin bayramınızı şimdiden en içten dileklerimle kutluyorum.Dostlukla kalın.Ebru

    YanıtlaSil
  25. Merhabalar Ramazan Hocam,

    Geçmişte olsa, Kadir gecenizi kutlar; iyiliklere, güzelliklere, af ve mağfiretimize vesile olmasını dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun. Sağlıklı, huzurlu ve tüm sevdiklerinizle birlikte mutlu ve güzel bir bayram geçirmeniz dileğim ile birlikte, Fıtır (Ramazan) bayramınızı da en içten duygu ve dileklerimle kutlarım.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.