2 Mart 2010 Salı

BLOGLAR NEREYE KOŞUYOR

Bloglarda paylaşımlar başladığında;"bloglar,basını ve yaşamın çok alanını yönlendirecek"diye düşünmüştüm.Bunların işaretleri belirdi.Bir sürü blog yazarı, basında görülmeye başladı.

Bir şekilde blogları izleyen basın mensupları,buralardaki "hayata dair" konuları köşelerine aktarıyorlar.Çok ta güzel oluyor.Böylece,yapay gündem maddeleri tartışılacağına, halkın gerçek gündemi orta yere çıkıyor ve bu konular üzerinde sesli düşünülüyor.

Bunlar daha ilk göstergeler.Gelecekte göreceğiz ki,yazılı ve görsel basının büyük gündem maddelerini,bloglardan çıkacak yazılar oluşturacak.Çünki ,gerçek düşünce sahipleri burada.Oradakiler yapay ve kurmaca.Bloglardakiler ise gerçekçi ve doğal.

Blogların en birleştirici özelliği,hem görsellik,hem içerik.Bloglarda yaşamın her alanından görseller boy gösteriyor.İçerik zenginliği ise, elle tutulur biçimde ortada.


Blogların alanları sınırsız.Aradığınız her konuda,düşüncesini,hobilerini paylaşıyor insanlar.


Eğitim blogları,gelişip yenileşmemizin temel taşı olan eğitimi anlatıyor.Genç,yaşlı herkesin dağarcığına bir miktar bilgi depoladığı yerler buralar.Geleceği görmek için,bu blogları takip etmek gerekiyor.


Örgü bloglarını izleyen hanımları,bilgisayar başından kaldıramıyorsunuz.Örgü çeşitliliği o kadar çok ki,derya deniz.Birinden diğerine geçince,kayda da almayı unutup, eski baktıklarına geri dönemiyorlar.Günlerce yeniden aramak zorunda kaldıkları modeller oluyor.Biz de onların bu arayışlarını izleyip,espri konusu buluyoruz kendimize.


Yemek blogları da,çeşitliliği en bol bloglardan.İnsan girdikçe kayboluyor içinde.Her girişten sonra mutfağa koşup,yeni bir yemek çeşidi denememek elde değil.


Müzik blogları ise,her çağda olduğu gibi, gençlerin vazgeçilmezi.Genç arıyorsan müzik bloglarına gideceksin.Ama orta ve ileri yaşlardakiler de kendilerine bir ortam buluyor bu yerlerde.


Şiir,Edebiyat blogları ruh dünyasından,gerçek dünyaya aktarmalar yapıyor.Biz de izledikçe ruhumuzu dinlendiriyoruz.Sevgi bulutları,oralardan buralara geliyor,yağmurlarını boşaltıyor.


Siyaset meraklıları için,bloglar bulunmaz bir alan.Gevezelik için meydan boş.At atabildiğin kadar.Karşındakinin ses ayarı da senin elinde.Rakibi istediğin an,minder dışına atabilirsin.


Hobi dünyası bambaşka bir dünya.Uçsuz bucaksız.Herkes yeteneğini sergilemiş.Ne istersen var."Çerçi eşeği "gibi.Doğrusu bu tür bloglarda gezmekten bıkmıyorum.


Çocuk blogları ise,blog dünyasının en sevimlileri.Annesinin karnındayken fotoğrafları çekilmeye,odaları hazırlanmaya başlanıyor.Binbir renk çocuk odaları ve eşyaları sergileniyor.Gelişim evreleri,an be an belgleniyor.İzlemesine doyulmaz.


Hayvan severlere ne demeli.Binbir türlü hayvan davranışları,bu blogları süslüyor.Fotoğraf bolluğu bu blogların en güzel yanı.Bir kanarya ile oynaşan kedi yavrusunu izlemek kadar güzel,ne olabilir.


Ev, Dekor blogları da uzak kalınamıyacak bloglardan.Her insan bir evde yaşadığına göre,bu bloglara mutlaka uğranılıyor.Kendinizden bir parça vardır,buralarda.


Tarım blogları,üreticilerin her an ziyaret ettiği bloglar.Yeni teknikleri buralardan paylaşıyorlar.Arıcılık dünyasını izlemeye doyamıyorum.Keşke ben de yapabilsem ama,olmuyor işte.Biz de zeytincilikle idare ediyoruz.


Bunlar dışında,daha pek çok konu işleniyor bloglarda.Burada başlıklarını bile sıralamaya sayfalar yetmez.Onun için bunlarla yetiniyorum.İlgi alanlarını yazamadıklarım gücenmesinler.Onlar da yorumlarda kendilerini ifade etsin.



Ramazan Işık

13 yorum:

  1. Çok güzel, açıklayıcı bir yazı hazırlamışsınız. Düşündüğüm ama asla toparlayıp yazamayacağım her şeyi zevkle okudum. Bence de adı sanal ama kendi gerçek bir ortam burası. Hiç kimse kendini saklamıyor. Saklayamıyor.
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  2. ramazan bey haklı bir düşünce tarzınız var ama açıkçası ben basına yansıyan gazete sayfalarına konu olan blogların maalesef ki gazetecilerin arkadaşlarının olduğunu düşünüyorum
    zannetmiyorum ki yetenekler keşfedilsin
    belki çok popüler olan konularda çok gençlerin ilgisini çekenler sivriliyordur ya da yemek bloglarından çok pouler olanlar reklama yönelik kullanılıyordur
    ben kendimce öykü ve denemeler kaleme alıyorum 20 postluk yazmışsın diyorlar zaten 15-20 günde bir bir şeyler karalıyorum :)doğru düzgün yorum bile alamıyorum hep sen ben bizim oğlan:))
    googleden gelenler ya ezeli arıyorlar ya da bir başka dizi müziğini
    ama bir bardak aldım rengi nasıl diyor bir arkadaş kırk kişi süper diyor arkadaşllk böyle günler için mi ne
    neyse sanırım bugün hayata negatif bakıyorum
    daha fazla içinizi karatmayayım:))
    ama bence çok kaliteli yazılar olan emek verilmiş özellikle edebiyat için söylüyorum hiçbir zaman populerleşemez ve gazetecilerce farkedilemez bir gazeteci yakınızı yoksa tabi:)))

    YanıtlaSil
  3. Evet size katılıyorum. Blog dünyası bize aslında bir çok şans veriyor. Blog arkadaşlarımın başarılarını gördükçe o kadar seviniyorum ki. Darısı başımıza diyorum. Güzel yazınızı içinde tebrik ediyorum.

    Ayrıca sayfamı şereflendiren, yorum yazan ellerinize yüreğinize sağlık Diyorum Satgı ve hürmetlerimle.

    YanıtlaSil
  4. İkini el satış blogları bile var.Giymediklerini satıyorlar.Bloglar aldı başını gidiyor :)Takip edebilmek imkansız hepsini.Çok seviyorum ben de blog dolaşmayı.Vaktim yettiğince.Dediğiniz gibi gerçekçi ve doğal olanları tercih ediyorum daha çok.Güzel paylaşım için teşekkürler,sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Asuman Hanım,kendini saklamak buralara girmez zaten.Blog açıp,buralarda dolaşmak kendisini ortaya koymaktır.Sevgi bizden.

    bahar gelsin,biz düşüncemizi yazıp,ortaya atalım da,sonrası araştırmacılara kalsın.Ticari bir beklentimiz yok nasılsa.Ancak şunu belirtmeliyim;geçenlerde bir radyo program yapımcısı arkadaştan(daha önce tanışıklığımız yok)mesaj aldım.Bir yazım hakkında söyleşide bulup,yazılarımdan alıntı yapmak istediğini yazmış.Ben de memnun olacağımı ilettim.Hatta radyoya uğrayabilirsem söyleşi de yapabileceğimizi belirtti.İşte buna benzer olaylar da oluyor.
    Bence siz de yazmaya devam edin.Sonrası gelir.

    SİYAH KELEBEK,sizde gelecek vaadeden bir girişimcilik var.Sizi gelecekte güzel yerlerde göreceğimi umuyorum.

    EBRULİ,evet onlardan da okumuştum ama yazarken aklıma gelmemiş.Çok çeşit var tabii.Ziyaretleriniz için ben teşekkür ederim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bloglar insanların özgürce kullanım alanları ..isteyen istediği gibi kullanır alanını bu da hoş bişey...Onaylanmadığımız bloğu izlemeye almıyoruz olup bitiyor..Herkes kendi merakları çerçevesinde birlerini okuyor yorumluyor v.b.

    şahsen ben kişilerin hayatlarından kesitler verdikleri blogları daha bi ilgiyle okuyorum..Çünkü hayat hikayeleri dinlemek oldum olası hoşuma gitmiştir..Herkesin hikayesi ibretler alınacak şeylerle dolu...

    Yazmak güzel okumak çok çok daha güzel...
    Sevgiler saygılar ...Ellerinize yüreğinize düşünüşünüze sağlık hocam...

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten bloglar basın dünyasını etkilemeye başladı Ramazan bey. Pek çok firma da blogları (ben tabii konum olduğu için özellikle yemek bloglarındakileri biliyorum) reklam aracı olarak kullanmanın kendileri için ne kadar faydalı olduğunu keşfetti. Bunun örneklerini sıkça görüyoruz.

    YanıtlaSil
  8. papuç,ilginç bir dünya oluşmaya başladı.Daha önce hiç aklımıza bile gelmeyen oluşumlar bunlar.İlgiyle izlemeye devam ediyoruz.

    Dalgaları Aşmak,ben de seviyorum :)

    Tijen,hş bir durum bu.Özgür bir ortamda,dilediğince.Yönetmeni yok,patronu yok.Hata,kusur arayan yok.Güzel bir ortam.

    YanıtlaSil
  9. Eğer yazılı ve görsel basın, blog dünyasına el atarsa, gerçek ve samimi blogculuğun geleceğini tehdit eden bir davranış olarak görüyorum. Keşke blogcu topluluğu onları yönlendirebilse. Tüm dileklerimi görsel ve yazılı basına benzememek adına diliyorum.

    Ben de çok önce "Blogculuk" ile işlediğim bir yazıda, çocuk ve anne sağlığı ve çocuk bakımı ile ilgili bloglara hitleri yüzünden reklam vermek için, elde etmeye çalışan tacirlere değinmiştim.

    Bu güzel paylaşımınız için kaleminize, emeğinize, gönlünüze ve yüreğinize saygı ve selamlarımı sunarım.

    Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  10. Recep Altun Beyciğim,bloglar yazılı basına benzemesin aman.Bu doğal halleriyle kalsınlar.Kalsınlar ki olduğu gibi yalın duyguları aksetirebilsinler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Ramazan bey yazdıklarınıza katılıyorum.Gelecekte blogların çok daha popüler hale geleceğini düşünüyorum...Yazmak psikolojik açıdan insanı dinlendiriyor ya da birşeyler ile meşgul olmak.Şahsen bende son 3 yıldır tv dizi alışkanlığı diye birşey kalmadı çok da iyi oldu.:)İyi amaçlar için kullanıldığında ortam güzel.sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. içimden geldiği gibi,bizim gruplar güzel arkadaşlardan oluşuyor.Çok şeyler öğreniyoruz birbirimizden.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.