25 Mart 2010 Perşembe

LAF SIRASINI BULDU


...Anadolu'da, halk kültürü birikimleri çok fazla olan insanlar vardır. Bunlar, çevresinde yaşanan olayları iyi gözlerler. Hafızaları gelişmiş bir bilgisayar kadar güçlüdür. Bilgi biriktirmede üstlerine yoktur. Geçmiş yaşanmışlıkları , tarihçilere taş çıkartacak kadar, biriktirip anlatmalarıyla ünlüdürler.

...Bunlardan biri de, Babaannem di. Hayatımda önemli yeri vardır. İrticalen (doğaçlama) söylediği yüzlerce beyitlik ağıtlar, dün gibi kulaklarımdadır. Geçmişte yaşanmış tarihi olayları, bir kitaptan okur gibi anlatırdı. Kurduğu cümleler incelendiğinde, binlerce yıllık kültürümüzün ögelerini, içinde bulurdunuz.

...Okuma yazması yoktu. Ama, konuşmaya başladığında, kitap yazmış çok kişinin , O'nun yanında dilleri tutulurdu. Bir konuyu anlatmaya başladığı zaman, mutlaka içinde bir kaç örneklem ve "teselleme" dediği , çarpıcı, küçük hikayecikler olurdu.

...Karacaoğlan'ın, Dadaloğlu'nun ve diğer ozanlardan, yüzlerce , binlerce beyit destan, şiir, mani ,bilir; bunları yeri geldikçe, olaylar gerektirdikçe, "laf,sırasını buldu"kça, söylerdi.

...Kolay kolay konuşmaz, boş konuşmaları sevmez, konuşunca da, olayı yorumlarken kurduğu cümleler, deyim yerindeyse , cuk otururdu.

...Bazan, öyle cümleler kurardı ki, ağzım açık dinlerdim kendisini. Bu kadar ince ayrıntıları nasıl hatırlıyor, şu anda konuştuğumuz konuya nasıl bağlantı kuruyor diye şaşardım. Biz okuyup gördüklerimizi, yazıya geçiriyoruz. Bunları, bir süre sonra yeniden okuduğumuz halde, hatırlamakta güçlük çekiyoruz. O, nasıl oluyordu da, bu kadar fazla sayıda ki olayları, hikayeleri, ağıtları, deyişleri, unutmadan, uygun yerinde, tekrar söyleyebiliyordu.

...Bu durum, Türk Milleti'nin , "Sözlü, Halk Kültürü"nün, ne kadar gelişmiş olduğunun ve günümüze kadar geldiğinin bir küçük örneğidir.

...Halk Kültürünü yaşatan bu kaynaktan beslenen bazı yazarlar, sözel kültürümüzü kayda geçirmeyi başarmış, dolayısı ile de yaşamasına katkıda bulunmuşlardır. Halkımız da, bu tür yazarları severek okumaktadır.

...Dünyada, bizi biz olarak tanıtmanın yolu; kendi köklerimizden gelen, kültür ve bilgi birikiminin ürünü olan, bu dağarcıkların değerini bilip, tamamen yok olmadan kayda geçirip, yaşatmaktan geçiyor. Acele etmezsek, geç kalmış olacağız. Zira günümüzde bu tür kaynaklar azalmaktadır.

...Bendeniz, bu bakımdan kendimi çok suçlu buluyorum. Babaannemde bulunan bu zenginliği; zamanın imkansızlıkları, belki gençlikteki düşüncesizliğimiz, böylesi bir hazinenin farkında olamayışımız, bu kültür gözümüzün önünde kaybolurken, birşey yapmamış olmaktan üzüntü duymaktayım.

...Bu bilinç, daha bizde oluşmadan, babaannemi erken kaybetmiş olmamız da bir sebep, ama, sebep ne olursa olsun,kendimizle iç hesaplaşmamızda bu eksikliğimizi ap açık görüyoruz ki, her şeye rağmen bazı çalışmalar yapabilirdik.

..Bu düşünce ve vesilelerle, otuz yıl önce bu günlerde kaybettiğim Babaannemi, özlemle, sevgiyle, rahmetle anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, ruhuna Fatihalar gönderiyorum.



...Ramazan Işık
.



.




13 yorum:

  1. Nurlar içinde yatsın Babaanneniz sevgili Hocam. Mekanı cennet olsun. Bizlere tanınan imkanlar ona da tanınmış olsaydı kimbilir belki de yazar, şair ,ozan, profösör ve neler olabilirdi....

    Sevgi ve saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Onlara ayaklı küyüphane diyorum ben. Bizlere sunulan canlı kaynaklar ama biz sağlıklarında kıymetlerini bilemiyoruz. Gerçi o yıllarda teknoloji, kayıt cihazları, telefonlar günümüzdeki kadar bol olsaydı kesinlikle birinin aklına gelip babaannelerimizi videoya falan çekerdi.
    Aslında birde şu var dediğiniz gibi. Nasıl oluyorda onca maniyi, derlemeyi, geçmiş anıları hafızalarında bu kadar canlı taşıyabiliyorlardı. Yada teknoloji, hani tüfenk icat oldu mertlik bozuldu misali, bizim hafızamızı tembelliğe mi alıştırdı!..
    Şimdi soyağacımızın köklerini, akrabalarımızı tanımıyoruz. Onlar hayatta olsalardı kökümüze dair neler öğrenirdik kimbilir.
    Benim endişem biz çocuklarımıza ne bırakacağız bu bağlamda. Nede olsa babaanne hafızası yok bizde:)

    Çok güzel bir paylaşımdı. Yüreğinize sağlık ve ruhları şad olsun rahmete kavuşmuş atalarımızın.

    Saygı ve selamlar

    YanıtlaSil
  3. Merhaba sayın hocam. Önce, Yüce Allah'tan babaannenize rahmetler diliyorum, Allah rahmetiyle muamele eylesin. Makamı cennet olsun.
    Size katılıyorum. Benim kendi ebe ve dedelerim de böyle bir kabiliyet ve kültür birikimi yoktu, ancak onların ebe ve dedelerinde böyle birileri varmış, onu da bize rahmetlik annem taşımıştı, ama biz o zaman, o yaşlarda bu değerleri göremedik, göremediğimiz için de o değerler kayboldu gitti.

    Ben de çok üzülüyorum, ama elden birşey gelmiyor, malesef. Çünkü, giden gitti.

    Bu güzel anlatınız için teşekkür ederim.

    Esen kalın.

    YanıtlaSil
  4. Allah babaannenize rahmet eylesin. Nur içinde yatsın.
    Yazdıklarınızı okuyunca, folklorumuz, kültürümüzle ilgili kaygılarınızı, içten üzüntülerinizi, düşünüyorum da sanırım sizin öğrencileriniz boşa işgal etmemiş sıralarını. Hiç de bilgisiz kaldıklarını sanmıyorum. Kİm bilir genç dimağlar ne çok bilinçlenmişlerdir sayenizde.
    Emeklerinize sağlık hocam...

    YanıtlaSil
  5. Allah rahmet etsin. Evet, bu değerleri kaydetmek lazım. Fakat sizin bloğunuz da bence bu görevi görüyor. 2000'den beri tuttuğunuz bu blog bence çok kıymetli. İnşallah daha nice yıllar bloglarsınız.

    YanıtlaSil
  6. bek
    ri
    ya
    takibe aldığınız adresimi
    aşağıdaki gibi değiştirdim
    url lerinizi ayarlayınız

    http://ucuncubasamak.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Sayın Hocam,Allah mekanını cennet eylesin,nur içinde yatsın.Eski insanlar az ve öz konuşurlardı,şimdilerde televizyona bakmaktan kimse biraraya gelip teşviki mesai yapmıyor,herşey yüzeysellikte kalıyor,yani gittikçe insanlar arasındaki dostluk,samimiyet özgüven zayıflıyor,inşallah iyi olur diyelim,en içten selam ve sevgilerimi iletiyor,sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  8. Fatma anamızın ruhu şad olsun.Keşke anlattığı hikayeleri, doğaçlama söylediği beyitleri kaleme alan birileri olsaydı.Haktan konuşan böyle değerli insanlar az bulunuyor çünkü.Sevgi ve saygılarımızla.

    YanıtlaSil
  9. ÇOBAN YILDIZI, okumak,okul ne kelime, onların zamanında. Sizin düşündüğünüz gibi, gerçekten neler olurlardı kim bilir.Teşekkürler.

    Newbahar, kaybettik gitti, ne yazık ki.Derler ya "şimdiki aklım olsaydı",keşke şimdiki aklım ve şimdiki teknolojiler olsaydı.Sağolun.

    ra55, evet giden gitti. Arkadan bakakaldık sadece.

    Asuman Yelen, sizin de geçmişlerine rahmet.sağolun.

    muhaber, Ondan birazcık kalıntı olabildiyse ne mutlu bize.

    İlhami uyar, konuşmak bir ihtiyaç, ama yerinde olduğu zaman güzel. Dediğiniz gibi bu aralar konuşmayı unutmak üzereyiz.

    sufi, ben de ona yanıyorum ya.

    Hepinize sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
  10. Allah rahmet etsin...
    Dedemi dinlemeyi çok severdim ben.Şimdi hiç biri hayatta değil malesef.Fakat bana kattıkları şeyler o kadar çok ki!
    Aldığım eğitimin önemli bir kısmını onlar oluşturuyor,bu bakımdan kendimi şanslı hissediyorum.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  11. Bizde yazma geleneği ne yazık ki hala çok sınırlı Sevgili Ramazan. Yazmıyoruz, ama hep söylüyoruz, söyleniyoruz, ama söylemiyoruz.

    Ve bu arada babaanneniz gibi yılların biriktirdiklerini içselleştirip bilgece anlatanlarından da yeterince yararlanamıyoruz.
    Nur içinde uyusun, o görevini yapmış. Sizi anlattıklarıyla beslemiş.

    Yazılarınız onun için belki de bu kadar değerli... Boşuna bir yerlere gelinmiyor değil mi?

    YanıtlaSil
  12. Ne güzel böyle bir babaannenin torunu olmak.
    Demek siz ilk eğitiminizi böyle güzel bir insandan almışsınız.
    Nur içinde yatsın.
    Saygı ve selamlarımla Ramazan Bey.


    www.hayatizlerim.com

    YanıtlaSil
  13. ezgilimelodi, onların yeri doldurulamaz. Dedenize ben rahmet diliyorum.

    aysema, geçmişimzden getirdiklerimiz bizi etkiliyor ve yönlendiriyor. Geçmişimizi iyi bilmek zorundayız. Oralardan hayata dair çok şey öğreniyoruz. Teşekkürler.

    özlem, Evet herkes ailesinden bir kültür getiriyor. Ben de gelen bu kültürümüzden memnunum doğrusu. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.