29 Ağustos 2009 Cumartesi

KIZ ÇIKARMAK NE ZORMUŞ

Eski ama eskimeyen arkadaşlıklarım vardır.Benim yaşam kaynaklarımdan biridir onlar.
Öğretmen okulundan beri arkadaşlığımız devam eden,otuz yedi yıllık arkadaşımdan bir davetiye aldım.Kızını evlendiriyormuş.Düğün için Kayseri'ye davet etti.Biz de hem kına gecesine katılmak,hem de düğünde bulunmak üzere yola çıktık.

Bu yıl havalar serin gitti.Haziran ortaları olmasına rağmen Erciyes karla kaplıydı.Yolda durup bir fotoğrafını çektik."Erciyes'te Kar Olsam"şiiri de o yolculukta ortaya çıktı.

"Kız Çıkarmak"deyimi,bana hep ilginç gelmiştir.Ne demek yani bu derdim,çoğu zaman.Kızım olmadığından mıdır nedir,bu olayı biraz hafife alırım öteden beri.Ben oğlan evlendirdim,sanki eve mi geldi.Kendi evini kurduk,oraya "oğlan çıkardık" derdim.Ne zamana kadar.Bu düğüne gidip,düğün sonu arkadaşımla beraber,evde sabahlayana kadar.

Şimdi düşüncelerim değişti.Kız çıkarmak zormuş arkadaş.Gözlerimle görüp,şahit oldum.
Ben işin mutluluk yönündeydim sürekli.Ooo ne güzel kardeş ya.Bir evlat yetiştirmişsin.Büyütmüşsün.Okutmuşsun.Uygun bir gençle anlaşmışlar ve evleniyorlar.Ne kadar güzel işte, diye sürekli mutluluk vurgusu yaparak,aklımca onu teselli ediyorum.Sanki O bunların farkında değilmiş gibi.

İşin aslı öyle değilmiş.Bizim toplumda kız çıkarmak zormuş vesselam.
Aslında bunun tecrübesini daha önceden azıcık yaşamıştım da ,unutmuşum demek ki.Oğlumu evlendirirken gelin almaya gittiğimizde,gelinimin annesi ağlıyordu.Gelin hanımda herhangi bir ağlama eseri yok maşallah.Eşim de kızın annesi ile birlik olup,başladı ağlamaya.Allah Allah ne oluyoruz ya.Biz buraya yas yapmaya mı geldik.Düğün bu yahu,demiştim o zaman.Biraz ben de buruldum aslında da.Renk vermiyorum.Bu ağlaşmaları o zamandan hatırlıyorum da.Böyle kız çıktıktan sonra,evde kalıp,o hüzünlü havayı yaşamamıştım doğrusu,şimdiye kadar.

Sabaha kadar ne yapacağımızı şaşırdık.Uyku yok.Eften püfden konuşmalar.Gençler balayı için Antalya'ya gittiler.Acaba vardılar mı.Yorgun argın araba kullanacaklar,keşke bugün dinlenip gitselerdi,falan.Ama asıl sıkıntının o olmadığı belli.Evden kız çıktı,dert bu.

Evde bize dikenler batıyor.Bu sıkıntıyı nasıl atacağız yahu.İşkembeciye mi gitsek,dondurmacıya mı.Gecenin üçünde dondurma mı yenir.Dondurmacı arayalım.Yok çerez koyalım.Balkona bir girip bir çıkıyoruz.Ne yapacağımızı şaşırdık.Hadi çıkalım dedim arkadaşıma.Gidip dondurmacı bulduk,Sivas caddesinde.Maksat dondurma yemek değil,zaman geçsin işte.

Zor işmiş bu iş.

Hey kızlar,arkada ne hüzünler bıraktığınızın farkındamısınız.Ben oğlan evlendirdiğimde böyle olmamıştı.Arada bir fark var.Kız çıkarmak farkı.

Geleneklerin bize ulaştırdığı bu hüznü atmalıyız,ama nasıl.Evlenen kız olsun erkek olsun mutluluğu doyasıya yaşamanın bir yolu olmalı.

Gençlere yeniden mutluluk dileklerimle,darısı bekarların başına diyorum.

16 yorum:

  1. Böyle bir gününde candostunuzun yanında olmanız nekadar güzel olmuşş..sizin gibi dostlar herkesin başına hocam:)Sağlıkla ve huzurla kalın inşaallah..

    YanıtlaSil
  2. devenin_bale_pabucu,teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. bana kısaca dbp diyebilirsiniz hocam:)

    YanıtlaSil
  4. bir kız babası olarak, yarama tuz, sirke, ateş vb. bastınız hocam. ben iç güveyisi alacam :)

    YanıtlaSil
  5. muhaber,Allah o günleri göstersin yeter ki,iç güveysi mi alırsın,yoksa yaşlanınca sen mi onlara sığınırsın bilemem.bildiğim birşey varsa,kız evlatları çok vefalı ve anne babasına daha yakın.bizim kızımız yok ya,huzur evlerinden yer ayırtsak uygundur sanırım.

    YanıtlaSil
  6. Amin bana Allah, o günleri göstersin. Ama size, bana, bize huzur evlerini göstertmesin.

    YanıtlaSil
  7. Ramazan hocam sizin gibi biri huzur evine bırakılır mı hiç :)

    Demek otuz yedi yıllık bir arkadaşlık ha. İnşallah bizlerin dostlukları da böyle uzun ve içten olur. Saygılar.

    YanıtlaSil
  8. Ne farkı olduğunu anlamıyorum ama evet kız evlat evlenirken çok hüzünlenir ailesi hele ki babası. Babamdan hatırlıyorum.
    Allah mesut etsin yeni evlileri.

    Huzur evinden biz de yer ayırtalım bari. Bizim de kızımız yok. Şaka maka ramazan bey kız erkek farkı kalmadı artık. Allah muhtaç etmesin kimseye. Allah ömür ve sağlık versin de yaşayalım bir Köroğlu bir Ayvaz. Eşlerimizle birlikte.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. muhaber,dileklerine ben de katılıyorum.bu konuda "temiz ölüm"başlıklı bir de yazı yamıştım.
    YÜ,teşekkürler,inanıyorum ki senin daha sağlam ve uzun ömürlü dostlukların olacaktır.
    Çınar,ne kadar güzel bir dilekte bulunuyorsun.Aynı dileği paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  10. Sağlam dostluklar ne kadar anlamlı insan hayatında,çok şanslısınız.
    Bence her ikisi de zor değerli öğretmenim, kız ya da erek çocuk evlendirmek, kuşun yuvadan uçması herkes için bir dönüm noktası aslında.
    Ben de mutluluklar dilerim gençlere.
    Saygı ve selamlarımla...

    YanıtlaSil
  11. Kız evi erkek evine benzemez bencede..Neticede kız ayrılıyor gidiyor, erkek belkide babalarının üst katında olacak, ama ya kız..

    YanıtlaSil
  12. özlem,dostluk güzel şey gerçekten.
    UFUK ÇİZGİSİ,doğru bildin,oğlan babasının yan dairesinde oturuyor.

    YanıtlaSil
  13. Kızlar çıkarken diil de,üzerinden zaman geçince anlıyorlar evden çıkmanın zorluğunu.Gülüş cümbüş çıkmak kolay geliyo o sıralar.Geride kalanları düşünemiyosun işte.Hiç unutmam;Kına gecemde babamın elini öptükten sonra harçlık vermişti bana.Ben güle oynaya alırken,baba evinden son harçlığın bu demişti.Bu sözünü hatırladıkça,üzerinden senelerr geçmesine rağmen hala ağlarım.O zaman anlayamamışım babacığımın duygularını..Hüzünlendim şimdi..

    YanıtlaSil
  14. ebruli,
    "geride kalanlar"her zaman hüzünlüdür.

    YanıtlaSil
  15. Sayın Hocam güzel dileklerinzin tümüne canı gönülden katılıyorum,insan evladı zor günler için yetiştiriyor,ama ne yazıkki şuda bir gerçek anne ve baba 7 çocuğa bakmış 7 kardeş bir anaya ve babaya bakamamış,inşallah evlatlarımız sonki örnekten olmazlar.Sevgi ve saygılarımla hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  16. İlhmi bey,o da kader kısmet artık.onların sütüne kalmış.sevgiler.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir. Katkılarınız için teşekkür ederim.